Wist je dat…?

Foto: Commons.wikimedia.org

Obdam – Wist je dat deze dag (29 februari) elk van ons 13 Euro kost? Deze maand duurt een dag langer.

  • Een gemiddeld gezin kost dat 60 euro extra aan boodschappen, gas, water en licht, berekende het Nibud. Daar staat tegenover dat je bij abonnementen, zoals op de sportschool of Netflix, een dag ‘gratis’ krijgt – en dat levert gemiddeld 47 euro winst op. Mensen in loondienst schieten er overigens niets mee op; zelfstandigen en mensen die voor een uurtarief werken, verdienen meer deze maand.
  • Windenergie wordt steeds belangrijker voor Nederland. Afgelopen jaar nam de hoeveelheid in Nederland toe met 20 procent, berekende het CBS. Daarmee maakte het ruim de helft uit van het totaal aan hernieuwbare elektriciteit. De Nederlandse productie (2 procent) valt nog wel een beetje in het niet bij andere EU-landen, zoals Duitsland (32 procent) en Spanje (16 procent).
  • Leonardo DiCaprio wint eindelijk een Oscar. De acteur werd al vijf keer eerder genomineerd en won steeds net niet. Hij won het beeldje voor beste mannelijke hoofdrol met de film The Revenant. Ook actrice Brie Larson en de films Spotlight en Mad Max vielen in de prijzen. Alle winnaars vind je hier. Overigens was niet iedereen even blij met de genomineerden vannacht. Er was geen enkele gekleurde acteur of actrice genomineerd voor een beeldje.
  • Adele start met haar tournee. Ze wist in acht jaar tijd uit te groeien tot ‘s werelds grootste superster van dit moment en dat is een knappe prestatie in de entertainmentindustrie, want die halveerde de afgelopen tien jaar in grootte. De BBC beschreef dit weekend hoe een 26-jarige vrouw in een korte tijd zo’n groot wereldmerk op wist te bouwen.
  • Straks bij het koffieautomaat als u werkt:
  1. Google deed jarenlang onderzoek naar goed teamwork. Het geheim? Aardig zijn.
  2. Gebruik je datingapp Tinder? Als piloot of fysiotherapeute maak je de meeste kans op een date.
  3. Geen zin in skieën? Ga met een airboard over de piste
  4. Booking.com krijgt concurrentie. Bidroom.com wil vakanties nog goedkoper maken.
  5. Het is een lastige tijd om te beleggen, zegt columnist Albert Jellema. Wat hem helpt is dit advies van Warren Buffet.
  6. Diezelfde superbelegger maakte overigens een recordwinst: +21 procent.
  7. Disneyland Parijs krijgt er een concurrent bij: een Chinese miljardair bouwt een pretpark in Parijs.