Slecht of helemaal niet verlichte polderwegen

De Koggeweg bij Zuidermeer is totaal onverlicht.
De Koggeweg bij Zuidermeer is totaal onverlicht.
Foto: Frisia Media

De gemeente Koggenland is een plattelandsgemeente waar veel polderwegen zijn. Als Koggenland Nieuws willen wij graag de ervaringen van de Koggenlanders over het beheer van de polderwegen in kaart brengen. Zou u de volgende vragen willen beantwoorden en uw antwoorden willen mailen naar [email protected] door aan het eind van de vragen op de knop ¨Verzenden¨ te drukken?

Niet alle polderwegen vallen onder het beheer van de gemeente. Een aantal vallen onder het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Andere wegen weer zijn van naburige gemeenten, maar zijn wel verbindingswegen voor onze gemeente.

Levensgevaarlijke situaties op polderwegen

Niet al deze wegen zijn volledig verlicht, een aantal zelfs helemaal niet. De Nieuweweg ligt in het verlengde van de Berkmeerdijk en loopt door tot aan Opmeer en is zelfs helemaal niet verlicht. In de spits is het opvallend hoeveel automobilisten van deze verbindingsweg tussen Opmeer en de Braken bij Heerhugowaard gebruik maken. De ¨langzame¨ verkeersdeelnemers komen vooral dan te gemakkelijk in gevaarlijke situaties terecht. Bij de Nieuweweg ligt aan een kant de Ringvaart en aan de andere kant een sloot. Vooral bij het huidige vaak onstuimige herfstweer met vaak veel wind of mist zien de fietsers de weg niet eens.

De Koggeweg verbindt de Zuidermeerders met de Noordspierdijkerweg. Ook daar is geen openbare verlichting aanwezig en ontbreekt zelfs de belijning. Verkeersdeelnemers hebben juist hier bij hun oriëntatie veel aan belijning op het wegdek.

Zo zijn er nog meer van dit soort wegen in onze gemeente of net in buurgemeenten die naar onze gemeente toeleiden.

Zie hieronder de vragen voor ons gebruikersonderzoek. Onderaan is er een mogelijkheid om overige op- en aanmerkingen over de polderwegen toe te voegen. Ook wanneer u een polderweg mist die u wel  opgenomen had willen zien, kunt u die daar toevoegen.

Monitor Polderwegen

  • Als u polderwegen mist waar u wel opmerkingen over hebt, voeg die dan hier toe. Ook overige aan- en opmerkingen over de polderwegen in Koggenland en naburige gemeenten kunnen hier doorgegeven worden. Als u op- / aanmerkingen hebt over meerdere polderwegen kunt die hier ook doorgeven.

Ons onderzoek begint bij U!