Burgemeester van Nederland deelt sneer uit naar politici

Foto: Wikimedia Commons

Gesprek van de dag is vandaag ook in Koggenland de Zomergasten van zondagavond. Kijk hieronder een samenvatting van 5 minuten met de hoogtepunten.

De aflevering was ook rustig en emotioneel tegelijk. De hele dag het gesprek van de dag door het hele land en dus ook in Koggenland.

De Burgemeester gaf eigenlijk zijn politieke erfenis alvast aan ons door. Hij had vanaf het begin dat hij burgemeester werd van Amsterdam ¨zijn¨ stad als de verantwoordelijke hoofdstad van Nederland gezien.

Het Groene Hart was teveel een¨barriere¨ tussen de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Teleurstelling over onafgemaakte werk als minister

Hij was teleurgesteld geweest toen hij het werk wat hij als  minister voor Wonen, Wijken en Integrtie in het kabinet-Balkenende IV van 14 november 2008 tot 23 februari 2010 was begonnen niet had kunnen afmaken.

Vliegen afvangen in Den Haag ongewenst

Het vliegen afvangen in Den Haag willen de burgers niet, al denken politici dat kennelijk wel. ¨Ik weet dat burgers daar niet op zitten te wachten¨, aldus de Burgemeester van Nederland Eberhard van der Laan.

Amsterdam is de verantwoordelijke hoofdstad van Nederland

Toen hij aantrad als burgemeester van Amsterdam had de pers hem meerdere keren naar zijn motto gevraagd als burgemeester. Uiteindelijk had hij Amsterdam ¨verantwoordelijke hoofdstad van Nederland¨ genoemd. De hoofdstad die andere gemeenten ging ondersteunen in een wisselwerking met de andere gemeenten die ook weer veel voor Amsterdam gingen betekenen.

Groene Hart groot uitgevallen Central Park van New York

¨Het Groene Hart ligt tussen de vier grote steden in en is een beetje groot uitgevallen Central Park. Zodoende is het eigenlijk geen grote stad.¨ Toch wil Van der Laan Amsterdam vanaf het begin van zijn burgemeesterschap profileren als het New York van Nederland. Randstad op zijn Engels uitgesproken klinkt immers niet, voor de wereld is Amsterdam een begrip.

De ambtenaren in Amsterdam ondersteunden vanaf dat moment ook andere gemeenten van het noordoosten tot het zuidwesten van Nederland. In Delfzijl hadden zij geadviseerd in het vinden van Europese subsidies. Andersom had Sluis Amsterdamse kinderen laten aansterken in Zeeuws-Vlaanderen.

NRC Handelsblad was niet welkom in Amsterdam

Bedrijven kiezen vaker voor Amsterdam als vestigingsplaats, volgens de burgervader. Het NRC Handelsblad had eens aangegeven om zich in Amsterdam te willen vestigen. Telefonisch contact met burgemeester Aboetaleb van Rotterdam leerde hem dat het NRC inderdaad had aangegeven Rotterdam te willen verlaten. Gevolg was dat de krant niet meer welkom was in Amsterdam. ¨Rotterdam is toch ook een mooie stad?¨, aldus burgemeester Van der Laan.

NL 21ste en 22ste eeuw kan zich misschien concentreren op Amsterdam

Als de Europese eenwording zich alsnog verder gaat doorzetten zou Nederland zich misschien meer moeten concentreren op groot Amsterdam, een soort New York in Europa. Amsterdam zou dan verantwoordelijkheid kunnen nemen voor Nederland.

Reacties

article
64413
Burgemeester van Nederland deelt sneer uit naar politici
Gesprek van de dag is vandaag ook in Koggenland de Zomergasten van zondagavond. Kijk hieronder
https://koggenland.nieuws.nl/lifestyle/goed-om-te-weten-2/64413/burgemeester-van-nederland-deelt-sneer-uit-naar-politici/
2017-07-31T11:31:29+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/178/2017/07/31121342/eberhard-van-der-laan1.png
Eberhard van der Laan
Entertainment, Goed-om-te-weten, Nieuws