Waarom klinkt je eigen stem altijd anders?

In ons hoofd klinkt onze stem best wel oke. Maar zodra je een spraakmemo terughoort, schrik je je rot. Hoe kan het dat je eigen stem altijd anders klinkt?

Je herkent het vast. Voor je gevoel heb je best een vriendelijk en zwoel stemgeluid. En als je onder de douche staat te zingen zou je bijna denken dat je je kunt opgeven voor The Voice, maar als je je eigen stem terug hoort op video of voicemail schrik je je rot. Wie is die valse kraai?

Wanneer je mensen hoort praten gaan de geluidsgolven door de lucht naar je oren, waar ze je trommelvlies vibreren. Je brein zet die golven om in geluid. „Wanneer je echter jezelf hoort praten, vibreren ook je stembanden en luchtwegen mee. Het geluid heeft dus twee verschillende bronnen: de geluidsgolven in je oren en je trillende stembanden,” legt Martin Birchall, professor in de laryngologie aan University College London uit aan de Time.

Als je praat dan horen anderen mensen je via die ene bron, maar bij jezelf reist het geluid door je hoofd het gaat rond je sinussen, door alle lege ruimtes in je hoofd en door het midden van onze oren. Daarom klinkt het anders dan wat je omgeving hoort, niet zo gek dat je stem anders klinkt dan op een opname. Dit komt omdat je stembanden op dat moment niet meetrillen en je enkel via je oren geluid binnenkrijgt.

Onaangenaam

Volgens de professor zijn we verrast en teleurgesteld als we onze eigen stem terug horen. „We zijn zo gewend aan de manier waarop onze stem in onze hoofd klinkt, ook al is dat beeld eigenlijk vervormd. Als we dan een opname beluisteren, lijkt het alsof we onszelf niet meer (her)kennen.”

Reacties

article
47548
Waarom klinkt je eigen stem altijd anders?
In ons hoofd klinkt onze stem best wel oke. Maar zodra je een spraakmemo terughoort,
https://koggenland.nieuws.nl/lifestyle/goed-om-te-weten-2/47548/waarom-klinkt-je-eigen-stem-altijd-anders/
2017-06-25T17:19:04+01:00
Goed-om-te-weten