Afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing

Maaginhoud van een Noordse Stormvogel die een groot stuk van een weerballon (grijs) een gewone feestballon (lila) en allerlei andere plastics had gegeten. In dit soort extreme gevallen blokkeert een ballon het complete maag-darm systeem.
Maaginhoud van een Noordse Stormvogel die een groot stuk van een weerballon (grijs) een gewone feestballon (lila) en allerlei andere plastics had gegeten. In dit soort extreme gevallen blokkeert een ballon het complete maag-darm systeem.
Foto: Jan van Franeker, Wageningen Marine Research

Ook in onze gemeente worden nog ballonnen opgelaten bij evenementen. Hoe begrijpelijk dat ook is, erg verstandig is dat niet. De dieren om ons heen zijn namelijk de dupe.

De Universiteit van Wageningen heeft inmiddels al uit haar onderzoek hiernaar geconcludeerd dat afbreekbare ballonnen geen oplossing zijn. Wat de Universiteit betreft heeft de overheid al het gelijk aan haar kant met het verbod of advies aan de gemeenten om het ballonnengebruik zover mogelijk te beperken.

Afbreekbare ballonnen aangezien voor voedsel

Dieren kunnen ballonresten voor voedsel aanzien en het opeten waardoor soms de maag en darm verstoppen en ze sterven van de honger. Latex rubber breekt niet snel genoeg af om het eten ervan door zeedieren en mogelijke schade in hun maag en darmsysteem te voorkomen. Of het gebruikte materiaal van natuurlijke oorsprong is, is dan niet meer van belang.

Plastic afval en het dierenleven op zee

Afbreekbare ballonnenWageningen Marine Research heeft ook de problemen rond plastic afval in zee onderzocht. Ons plastic afval is zwerfvuil in zee en wordt ook wel Plastic Soep genoemd.

Zeevogels en andere dieren eten per ongeluk plastic afval of raken erin verstrikt. De afdeling Ecosystemen van Wageningen Marine Research is grondlegger van jaarlijks graadmeter-onderzoek aan de hoeveelheid plastics in magen van Noordse Stormvogels in de Noordzee.

Methode opgenomen in Europese KaderRichtlijn Marien (KRM

Deze methode van milieu-onderzoek is in de Europese KaderRichtlijn Marien (KRM) overgenomen als basis voor zwerfvuilmonitoring in andere Europese zeegebieden. Dat betreft deels onderzoek aan het eten van plastics door andere vogelsoorten, maar bijvoorbeeld ook zeeschildpadden, zeezoogdieren en vis in Europese wateren en elders. Daarnaast hebben verstrikking en verspreiding van plastic afval in zee en langs kusten onze aandacht.

Conclusie

Voor evenementorganisaties is het wellicht een redelijk alternatief om kinderen in plaats van ballonnen op te laten postduiven te laten lanceren. Postduifverenigingen zijn vast wel bereid om hier aan mee te werken. Hoe mooi zou het zijn om in een tijd van veel oorlogen en ellende vredesduiven te ¨gebruiken¨.

Bron : Jan van Franeker, Wageningen Marine Research
Lees ook:

https://koggenland.nieuws.nl/nieuws/42744/paniek-bij-plattelandsverenigingen/