NIBUD adviseert tien procent van uw inkomen te sparen

Foto: NIBUD

Wie maandelijks een vast bedrag opzij zet, krijgt minder snel financiële problemen. Een Nibud-vuistregel is daarom om maandelijks minstens tien procent van uw inkomen te ‘sparen’. Volg ons stappenplan.

Het Nibud snapt dat het niet voor iedereen makkelijk is om geld opzij te zetten. De tien procent is een richtlijn, een streven. Maar hoe kun je sparen als je nauwelijks rond kan komen? Lees meer: Tien procent sparen… is dat realistisch?

Toch is het voor iedereen verstandig om geld achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld voor het verplichte eigen risico ziektekosten, of voor het repareren of vervangen van bijvoorbeeld de mobiele telefoon of de wasmachine.

Probeer dus tien procent van uw inkomen te sparen, zo luidt het Nibud-advies. Hoe pakt u dat aan? Dit stappenplan helpt u erbij. Eerst een globale uitleg? Bekijk dan deze video.

Stappenplan: maandelijks tien procent sparen

Spaargeld uitgeven

Wees niet te bang om het geld dat u opzij zet, ook uit te geven. Het geld dat u opzij zet is bedoeld voor onvoorziene uitgaven, reserveringsuitgaven of vakantie, of welk doel u uzelf ook stelt. Dus gaat de wasmachine een keer kapot of heeft u een nieuwe jas nodig, dan kunt u dit gerust van uw spaarrekening betalen. U spaart immers iedere maand 10 procent, zo vult u uw spaargeld steeds weer snel aan. En komt u niet in de problemen.

Hoeveel spaargeld heeft u nodig?

Om vast te stellen hoeveel spaargeld u nodig heeft, heeft het Nibud een Bufferberekenaar gemaakt. Deze online tool berekent uw persoonlijke adviesbuffer, gebaseerd op uw specifieke huishoudsituatie. Met dit bedrag weet u zeker dat u onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven direct kunt betalen zonder dat u een lening hoeft af te sluiten of uw levensstijl moet aanpassen.

De adviesbuffer is een indicatie van hoeveel geld u achter de hand zou moeten hebben. De 10 procent vuistregel is een hulpmiddel om daar te komen.

Nibud-vuistregels Check, Plan, Spaar

De vuistregel Spaar waar dit stappenplan een handleiding voor geeft, is onderdeel van een set van drie. Samen heten ze de vuistregels Check, Plan, Spaar. Wie deze vuistregels uitvoert, heeft minder kans om in financiële problemen te komen. Op een speciale pagina vindt u de uitleg en hulpmiddelen om aan de slag te gaan met alledrie de vuistregels.

Bron : NIBUD.

Lees ook :
ING Bank verlaagt per direct de spaarrentes