Reizigers in Noord-Holland geven fors meer fooi in de taxi

TAXI in Ljubljana, Slovenia
Foto: Wikimedia Commons.org

Reizigers in Nederland, die met de taxi onderweg zijn van en naar het vliegveld, geven gemiddeld € 5,86 fooi aan de taxichauffeur. Dit blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport, dat ruim 2500 aangesloten chauffeurs in 37 Europese landen vroeg om de fooien in 2018 bij te houden. Het gemiddelde fooi bedrag in Noord-Holland is, van alle provincies, het sterkst gestegen en ligt nu boven het landelijk gemiddelde.

Noord-Hollandse reiziger is gul

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Op provinciaal niveau bestaan er grote verschillen in de fooien die men aan de taxichauffeur geeft. Zo geven Utrechtse reizigers met gemiddeld € 2,93 de laagste fooi per rit, terwijl reizigers in Zeeland bij gelijkwaardige ritten (ritprijs en -afstand) gemiddeld € 7,73 tippen. Ook reizigers in Noord-Holland moge zich ‘gulle tippers’ noemen. Zij geven gemiddeld namelijk €  5,95 fooi aan de chauffeur. De provincie Noord-Holland staat hiermee op een achtste plek in het rijtje van meest gulle provincies van Nederland.

Meer fooi in Noord-Holland dan in 2016

Waar Nederlanders de taxichauffeur in 2016 gemiddeld € 5,30 fooi gaven voor een rit van of naar een Nederlandse luchthaven, is dit bedrag inmiddels gestegen naar € 5,90. Afgezet tegen de gemiddelde ritprijs (€ 57,60) geven Nederlanders hiermee 10,2 % van de ritprijs aan fooi. In Noord-Holland kregen chauffeurs in 2016 nog zo’n € 3 aan fooi, waardoor de gemiddelde fooi van Noord-Hollandse taxichauffeurs met zo’n € 2,95 is gestegen.

Britten beste ‘taxitippers’ van Europa, Nederland op plek 7

Van alle onderzochte landen geven Britten de hoogste fooi in de taxi. Gemiddeld geven zij (omgerekend) 7,95 euro fooi in de taxi. Ook Finnen (7,36 euro), Zwitsers (€ 7,10) en Zweden (7 euro) geven gemiddeld genomen hoge fooien aan hun taxichauffeur.

Van alle onderzochte landen hebben taxichauffeurs in Macedonië het minst geluk als het aankomt op fooien. De gemiddelde fooi ligt in Macedonië, met € 0,99, namelijk het laagst.

Nederland staat op een zevende plek in het rijtje ‘meest gulle taxipassagiers van Europa’.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

   

Het volledige onderzoek, inclusief een overzicht van de fooien in alle Europese landen, is terug te vinden op https://www.taxi2airport.com/nl/nieuws/fooienonderzoek-2018

Reacties