Open dag Wogmeer redelijk bezocht

Dorpen op het platteland doen van alles om reuring te krijgen in hun gemeenschap. Zo bevorderen ze ook de gemeenschappelijke activiteiten. Zo ook afgelopen zaterdag de open dag Wogmeer. Na een korte voorstelling van Wogmeer volgt een kort verslag met foto´s van de rondgang op de Open dag Wogmeer.

Eerst een stukje geschiedenis

De polder de Wogmeer werd in 1608 drooggelegd en in 1609 verkaveld onder het toeziend oog van de Alkmaarse landmeter Gerrit Dirksz Langedijk. De belangrijkste financier van het project was Jacob van Duvenvoorde (1574-1623), heer van Obdam en Hensbroek. Eén van de zes molens die bij de drooglegging gebruikt is, genaamd Nieuw Leven, staat nog steeds op de westzijde van de ruim 12 km lange dijk die om de Wogmeer ligt. De polder, die ingeklemd ligt tussen de dorpen Spierdijk, Ursem, Hensbroek en Obdam, is 680 hectare groot. Het meeste land wordt gebruikt voor bloembollenteelt, akkerbouw en voedselwinning ten behoeve van de veeteelt.

Van 1979 tot 2007 behoorde het tot twee gemeentes, de gemeenten Obdam en Wester-Koggenland, daarvoor behoorde het tot de gemeente Obdam en Hensbroek.

Rijksmonument in Wogmeer

De boerderij Greta Hoeve aan de Wogmeer 88 uit de periode 1870-1915 ligt aan de zuidzijde van de weg in de Wogmeer. Het is een stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type. Van oorsprong is het bouwwerk mogelijk ouder, doch in huidige vorm merendeels daterend uit de hierboven genoemde bouwperiode. De boerderij, die de naam “Greta Hoeve” draagt, staat met de noklijn evenwijdig aan de weg en is gedeeld in twee woningen. Zonder het monumentale karakter van de boerderij te schaden zijn het muurwerk en de gevelindeling van de linkerzijde en achterzijde gewijzigd.

De aangebouwde stenen schuur aan de zuidzijde valt buiten de bescherming.

Omschrijving Wogmeer 88-88a
Westfrieslanddag
Stolp Hoedjes, Wogmeer 88, Spierdijk.

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met omgaande pannenrand in zwarte Hollandse pan. In het rechter dakschild (W) staat een ronde schoorsteen op vierkante basis met een steen met het jaartal 1868. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met dekbalkgebint en overstek boven de woning aan de westzijde.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen die ten dele is bepleisterd met cementhoudende pleister met groeven. De genoemde schoorsteen bestaat uit rode baksteen met gele baksteen en hardsteen ter decoratie.

De voorzijde (N) heeft links (O) de teruggelegen darsdeur. Rechts daarvan is de voorzijde symmetrisch en ter breedte van acht vensterassen die met uitzondering van de derde as vanaf links zijn voorzien van schuifvensters. De genoemde derde as bevat een paneeldeur met bovenlicht. De paneeldeur heeft een ijzeren harnas. De twee middelste assen bevinden zich in een hoge middenpartij die de kapvoet doorsnijdt. De hoeken van de middenpartij zijn liseenachtig uitgemetseld en bepleisterd. De middenpartij heeft een flauw hellend en overstekend zadeldak met zwarte Hollandse pan. De windveren en gootlijsten zijn glad en bevatten in de top houtsnijwerk en een makelaar en op de beide hoeken verticale sierelementen. Onder de geveltop van de middenpartij bevindt zich een vijfdelig kozijn met hoger schuifraam in het midden. Dit kozijn wordt afgesloten door een brede ontlastingsboog. De gevelvlakken die de middenpartij flankeren hebben elk een gladde kroonlijst met consoles.

De rechterzijde (Z) telt zes paarsgewijze vensterassen met schuifvensters. De woning aan de westzijde heeft een smuiger met paarse tegels.

Bron : Rijksmonumentenregister (link).

Open dag Wogmeer

Extra parkeergelegenheid bij de ¨Koggepurkies¨.

Bij een rondgang van de reporter van www.Koggenland.nieuws.nl over de Open dag Wogmeer bleken meerdere bewoners hun huis opengesteld te hebben. Ook het plaatselijke verenigingsleven kwam aan bod.

Het begin van de Wogmeer ligt bij de Wogmeerdijk en het Molenpad.

De kinderopvang ¨De Koggepurkies¨

De kinderopvang ¨De Koggepurkies¨ aan de Wogmeer 2B vierde haar 5 jarig bestaan met een open dag in het bedrijf. Over de hele dag waren zo´n 600 bezoekers komen kijken. Voor parkeergelegenheid was een weiland ter beschikking gesteld.

De groene kinderopvang is gelegen tussen Hoorn, Heerhugowaard en Alkmaar. Het is goed te bereiken via N507 (Braken) en de Huygendijk (voor kinderen uit b.v. stadvandezon bij Heerhugowaard).

De kinderen die dagelijks bij de Koggepurkies worden ondergebracht komen uit een straal van 15 km van het kinderdagverblijf. Een van de kinderen die momenteel hier aangebracht komt uit Amsterdam en een ander kind uit de Zuidbeemster, haar moeder werkt thuis als zelfstandige.

Kinderen genieten volop van de natuur? Buiten spelen,buiten leren en buiten leven is het motto van de branchevereniiging VAK.

Open dag Wogmeer
Moeder Elly met dochter Linda Buis.

Onderneemster Elly Buis vertelt enthousiast :¨Kinderen leren hier spelenderwijs met de natuur omgaan. Hoe het weer ook is, zij zijn eigenlijk altijd wel even buiten. Als het regent onderzoeken ze met hun kleine handjes het water in een regenplas. Vewonderen ze zich over de blubber die er dan in zit. Nu hebben we een pasgeboren konijntje. De kleintjes zijn daar weg van. Hiervan leren ze spelenderwijs dat je voorzichtiger met jonge dieren om moet gaan. In een grote stad ontberen ze zich dat.¨

Haar dochter Linda is al even enthousiast als haar moeder. Zij werkt bij een communicatiebedrijf in Obdam en neemt voor haar ouders de Communicatie voor haar ouders op zich. Vandaag loopt zij rond met haar professionele fotocamera om een foto-impressie te maken van de Open Dag in hun kinderdagverblijf. Haar jongere zus heeft de opleiding tot peuterleidster gevolgd en zou niet meer ergens anders willen werken dan hier door de unieke combinatie van kinderen met de natuur.

Open Atelier Maud Schaap ¨Oepidoep¨

Open dag Wogmeer

Op het adres Wogeer 16 is het Open Atelier van Maud Schaap gevestigd. De atelierhoudster vertelde dat zij van natuurlijke materialen handwerk maakt in de vorm van poppen en seizoensgebonden voorstellingen. Zij heeft zo een kerststal gemaakt en een ook een eskimo-opstelling. Vol trots laat zij een op baby-grootte gemaakte pop zien.

Oorspronkelijk was zij van plan om workshops te geven om daarbij mensen te leren handwerken. Door haar ziekteproces (spierklachten) komt daar helaas niets meer van. Als mensen iets gemaakt willen hebben dan moet het niet uit kunnen maken hoelang zij daar over doet.

Vriendinnen van haar uit de omgeving komen daar ook om in haar atelier naaiwerk te doen.

Trailclubtco Obdam e.o.

Open dag WogmeerOp hun terrein houdt haar man zijn zoon een trial met motors. Trial is een (motor)sport waarbij hindernissen, zogenaamde non-stops, moeten worden bedwongen met een motor. Het zetten van een of meer voeten, stilstaan, achteruit riijden of bujtien de non-stop komen levert strafpunten op Wie de minste strafpunten heeft na afloop van de wedstrijd wint.

Er zijn 4 klassen waarin gereden kan worden : experts (geel), senioren (rood), sport (blauw) en de opstap of juniorenklasse (wit).

In Nederland is er nog een behoorlijk actieve afdeling jeugdtrial waaraan kinderen vanaf ongeveer 5 jaar op speciale minimotoren meedoen. In Obdam is een afdeling van deze vereniging gevestigd, dat is de Trialclubtco.

Iedere klasse heeft een eigen route door de non-stop.

Wat sommige experts laten zien op de motor is ongelooflijk, het zijn ware evenwicht kunstenaars. Trial wordt wel het ballet onder de motorsport genoemd. Evenwichtsgevoel, lenigheid en motorbeheersing zijn belangrijk om succes te hebben.

Trial leer je dan ook niet zomaar, er is heel veel geduld en training voor nodig, Jong geleerd is oud gedaan.

Trijnie Aardema Open Tuin

Op de Wogmeer 12 even van de weg af staan twee huisjes. Op nummer 12 heeft Trijnie Aardema een Atelier met Keramiek, Schilderijen en Kleuradvies. In haar elf meter lange tuin heeft zij eigen beeldhouwwerk in het geheel opgenomen. Aan het begin van haar tuin staan haar kinderen uitgebeeld in karakterbeelden. Al haar kinderen hebben hun eigen weg gevolgd. Een van hen is piloot bij Transavia, een ander is zijn hart gevolgd naar Australië, waar hij boeren afgaat.

Toneelvereniging DVV bij de familie K, Konijn

Op het adres Wogmeer 11 worden op deze Open dag Wogmeer bij voldoende bezoekers sketches/toneelvoorstellingen gegevcen uit ¨Aardbeien met slagroom¨. Jammer is alleen dat de bezoekersaantallen hier tegenvallen. Regelmatig houddt de DVV voorstellingen in het plaatselijke Cafe ¨Wapen van Wogmeer¨.

Paulien Out – groen verbeelding beeldend en bloemsierkunstenaar

Open dag WogmeerPaulien Out is een beeldend en bloemsierkunstenaar en zij woont op de Wogmeer 30 in Hensbroek. Zij biedt zich bij bedrijven aan om workshops bij haar te komen volgen. Afdelingen van bedrijven kunnen bijvoorbeeld voor hun jaarlijkse teamuitje bij haar komen knutselen met natuurlijke materialen om zo hun creativiteit te leren gebruiken. Met name is dit interessant voor bedrijven in de zorg en ook voor onderwijsinstellingen.

Zie voor alle foto´s van de Open dag Wogmeer de fotoserie onder de leidende foto.

 

Reacties