Kapitale woonboerderij Oudorp volledig verloren

Foto: Theo Annes

In het Westfriese Oudorp moet de monumentale woonboerderij in de Alkmaarse Westerstraat afgelopen zaterdag als verloren worden beschouwd.

Dat meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord op Twitter. De brand in de woonboerderij brak zaterdagavond rond 18.00 uur uit, waarna de brandweer direct met groot materieel ter plaatse kwam. Al snel werd duidelijk dat er niemand meer binnen was en niemand gewond was geraakt.

OudorpNa een paar uur blussen bleek dat het pand niet meer te redden viel. Bij enkele woningen naast de brandende woonboerderij is zoveel rook naar binnen getrokken dat de bewoners pas terug mogen als hun huizen zijn geventileerd. Tot die tijd worden ze opgevangen bij bar Nico.

In Westfriesland doet de Stichting Westfries Genootschap er alles aan om alles wat te maken heeft met het Westfriese verleden te behouden voor de toekomst.

Ook panden die op de nominatie staan om te worden gesloopt worden eerst zorgvuldig in beeld gebracht voor het nageslacht.

Door vragen van de Redactie van Koggenland Nieuws bij secretaris Mart Groentjes van de Vrienden van de Stolp is inmiddels bekend dat aan de hand van de gemaakte foto´s de boerderij niet reddeloos verloren is. De boerderij lijkt vooralsnog te herstellen. Over het interieur kon dhr. Groentjes niets zeggen.