Open Westfrieslanddag succesvol verlopen

De week van 3 tot en met 7 april was de Museumweek en op zaterdag 8 april de eerste Open Westfrieslanddag in Hoorn. Meteen ook succesvol met begin van de middag al 500 bezoekers.

1ste Westfrieslanddag succesvol verlopen

Westfrieslanddag
Zaan Kapper ambacht.

Het organiserende Westfriesgenootschap had kosten noch moeite gespaard om er wat van te maken. Het belangrijkste doel is en blijft natuurlijk voor het Genootschap de bevordering en promotie van het gebied tussen de Westfriese Omringdijk en het IJsselmeer. Dit gebied staat bekend onder de historische naam Westfriesland.

Klederdracht organisaties die gelieerd zijn het Genootschap en andere historische stichtingen waren ruim vertegenwoordigd. Diverse presentaties en workshops werden er gegeven in het Van der Valk Hotel in Hoorn.

Als je zo een rondje maakte  langs de verschillende stands kwam je ook terecht bij het onderwijsprogramma van Netty Zander. Zij heeft een onderwijskist “Kijk de Dijk” samengesteld met materiaal over Westfriesland wat door alle onderwijsinstellingen kan worden gebruikt. Vooral voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen is dat interessant.

Bouwhistorische commissie

De historische Westfriese stolpen worden in kaart gebracht door de Bouwhistorische commissie. Stolpen en arbeidershuisjes die op de nominatie staan om -helaas- te worden gesloopt worden altijd eerst door het Genootschap uitgebreid in beeld gebracht. Hetzelfde geldt ook bij op handen zijnde verbouwingen

Westfrieslanddag
Stolp Hoedjes, Wogmeer 88, Spierdijk.

Zo stond de eigenaar/bewoner Hoedjes van de stolp aan de Wogmeer 88 bij Spierdijk er met een zelfgemaakte plaquette. Helemaal volgens de situatie gemaakt zoals die in de zestiger jaren bestond. Een stolp is in feite een uitgebouwde hooiberg met een koeienschuur waar ook een bewonersdeel bij bestond. De trotse bewoner van de Wogmeer 88 vertelde aan www.Koggenland.nieuws.nl dat in het begin de boerderij te bezichtigen was geweest voor voorbijgangers. Totdat nu een jaar of 12 geleden een onverlaat zo brutaal was geweest om een aantal historische wandtegels bij de open haard weg te breken en mee te nemen voor eigen gebruik.

Een voorbeeld is de stolp “Catharinahoeve” aan de Burgt 1 tussen de Goorn en Berkhout. Deze eigenaar was van plan om de stolp intern helemaal te moderniseren. de Bouwhistorische Commissie is toen eerst langs geweest voor het in kaart brengen van de boerderij. Toen is alles in kaart gebracht, inclusief datgene wat eerst niet zou worden gesloopt.

Oude klederdrachten

In een van de ruimtes van de Westfrieslanddag waren op een ambachtelijke wijze kleermakers bezig. Een van hen maakte een Zaanse Kaper na. Het Zaans kostuum bestaat eigenlijk niet, maar zij waren wel uitgenodigd. Een Zaanse Kaper werd gebruikt tegen de warmte en is van karton. Anderen maakten Volendamse en Marker kostuums.

Tuinderskleding

Ook noemenswaardig zijn de oude Klettervesten die in Koggenland en met name in het oude tuindersdorp Obdam wel bekend zijn. Het Langedijker Museum liet dit zien.

De Harkemaaijers uit Twente hadden deze jacks in de 19e eeuw ten tijde van de Industriele Revolutie hier heen gebracht. De Twentse textielindustrie (Gebroeders van Heek) maakten deze en in deze regio was de confectiefabrikant Orcom deze gaan overnemen en deze verder ontwikkelt. Tegenwoordig zijn deze vesten voornamelijk in Frankrijk nog wel in gebruik.