Project Cultuleren leert jong over oud in De Goorn

De Jozefschool in De Goorn heeft elk schooljaar een speciaal project voor de hele school opgezet. Dit jaar is het thema ´Jong en Oud´  met een duidelijke knipoog dus naar oude tijden die in de cultuur van De Goorn en Avenhorn. Cultuleren heet het schoolproject dit jaar. Koggenland Nieuws is er een kijkje gaan nemen.

De Jozefschool werkte de afgelopen 6 weken samen met de Westfriese Bibliotheken, de historische vereniging Hemonie en met de Blauwe Schuit uit Hoorn.

Fictieve familie basis

De Jozefschool in de Goorn dompelde zich van 5 september tot half oktober onder in de verhalen uit de geschiedenis van de vorige eeuw in het project met de titel Oma Nel, Opa Dirk en Opa Gert. Woensdag 12 oktober was de laatste dag. Mama´s, papa´s, oma´s en opa´s konden vandaag zien wat hun kinderen en kleinkinderen hadden geleerd en gemaakt. Overal stonden spullen van vroeger opgesteld. Oude telefoons, naaimachines, etc..

De kinderen werden verdeeld over 5 clusters :

  1. Groepen 1 en 2 gebruiken oudhollandse spellen
  2. Groep 3 heeft een lesdag georganiseerd over vroeger en de beroepen
  3. Groepen 4 en 5 ook over vroegere beroepen.
  4. Groepen 6 en 7 hebben zich verdiept in de geschiedenis van de veiling.
  5. Groep 8 heeft zich ook verdiept in de geschiedenis van de veiling en is daarvoor naar de veiling in Langedijk en het Zuiderzeemuseum geweest.

De kinderen hebben allemaal een eigen filmpje gemaakt over vroeger. Zij werden daarbij ondersteund door een van de ouders die bij het ANP werkt. Er werd daarvoor een heus green screen opgesteld met beelden van een oud straatje van vroeger en de kinderen waren verkleed zoals hun ouders en grootouders vroeger. Cinema Oostereiland had geholpen met het maken van de filmpjes van vroeger.

In groep 8 ging de gastles over de veiling. Het lesmateriaal van deze week staat ook in het teken van de veiling. De beeldende vertelling is op historische gegevens en fantasie gebaseerd en gaat over de Overhaal en de gang naar de veiling van opa Dirk in de jaren 50. Groep 8 bezocht ook het mediawijsheid project van de “frisse blik” i.s.m. het Zuiderzeemuseum. Ze verdiepten zich in de watersnoodramp van begin vorige eeuw en konden figuranten in hun historische setting interviewen en filmen. Daarna werd het gefilmde materiaal door de leerlingen zelf gemonteerd.

De kinderen uit de groepen 3,4 en 5 waren voor een excursie naar Museumboerderij Anloup in Zuidermeer geweest.

Zie voor de foto´s de ´Fotoserie´ onder de foto.

Reacties