Stem op ‘Nationaal Park Hollandse Duinen’

Foto: Camperduinenstrandhotel-camperduin.nl

Ministerie van Economische Zaken maakte maandag bekend dat ”Nationaal Park Hollandse Duinen’ genomineerd is voor de titel Mooiste natuurgebied van Nederland in een tijd waarin de Nederlandse duinenrij bedreigd wordt door moderne bungalowparken van projectontwikkelaars.

Liefhebbers van de Hollandse duinenrij kunnen stemmen via https://www.mooistenatuurgebied.nl/duinen/dv/informatie. De winnaar wint een bedrag van € 300.000,- dat moet worden ingezet om het natuurgebied toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor het publiek. De uitslag van de verkiezing wordt op 31 oktober bekend gemaakt in het Tv-programma ‘De Wereld Draait Door’.

Plannen voor opheffen duinenrij

Het Nederlandse kabinet heeft uitgebreide plannen om de Hollandse duinenrij te vervangen door moderne bungalowparken. Dat terwijl sedert eeuwen de Hollandse duinenrij ons kleine landje beschermd tegen de grote invloeden van buitenaf, de zee.

Ook ondanks de schoonheid die de Hollandse duinenrij uitstraalt. De hele duinenrij inclusief de duinen in de provincie Noord-Holland. Wanneer je weleens de Belgische duinenrij hebt bezocht of deze op zijn minst hebt gezien via de televisie, weet je wat ‘ons’ hier te wachten staat.

Laten wij daarom massaal in Koggenland e.o. massaal bij deze verkiezingen stemmen op in elk geval een stukje van de Hollandse Duinenrij als statement ook zuinig te zijn op de rest van de Hollandse Duinenrij.

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen worden nu beheerd door het Waterbedrijf van Amsterdam Waternet. Dit gebied heeft de afgelopen jaren ook al ter discussie gestaan voor wat betreft de hertenstand die er rondloopt. Er zouden teveel herten zijn en een deel ervan zou moeten worden afgeschoten. Hoe mooi is ook dit gebied.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ook de Kennemer Duinenrij is de moeite waard. Dit gebied is gelukkig al aangewezen als Nationaal Park Zuid-Kennemerland, wat natuurlijk goed is. Het bezoekerscentrum ligt bij Bloemendaal-aan-zee en wordt heel goed beheerd.

Hart van Noord-Holland

De nog noordelijker gelegen duinenrij (Camperduin en nog noordelijker) wordt beheerd door de VVV Hart van Noord-Holland. Met name dit gebied wordt met bedreigd door de projectontwikkelaars. Laten wij daar nu met elkaar voor waken, dat wij in Koggenland e.o. ook een mooie duinenrij tot onze beschikking en bescherming blijven houden.

Unieke punten

‘Nationaal Park Hollandse Duinen’ voert de komende weken campagne om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. In deze campagne wordt vooral aandacht besteed aan de punten waarop’Nationaal Park Hollandse Duinen’ zich onderscheidt van de andere natuurgebieden:

  • De Hollandse Duinenrij heeft ons al eeuwen beschermd en hoe gemakkelijk zou het zijn als dat zo zou blijven.
  • Laten wij bovendien ervoor waken dat zelfs dat stukje uniek natuurgebied opgeofferd zal worden door de hebberige projectontwikkelaars.
  • Natuur trekt zich niets van grenzen aan en daarom komen in ‘Nationaal Park Hollandse Duinen’ planten en dieren voor die in de rest van Nederland niet voorkomen. Vooral vele unieke plantensoorten beschermen de Hollandse kuststrook en daarmee het achterliggende gebied van ons land.
  • ‘Nationaal Park Hollandse Duinen’ biedt de bezoeker natuurbeleving met een verhaal. De rijke geschiedenis van ‘Nationaal Park Hollandse Duinen’ heeft ons land een uniek exportproduct geleverd wat Nederland alleen al daardoor uniek maakt in de wereld.

Liefhebbers van ‘Nationaal Park Hollandse Duinen’ kunnen tot 31 oktober stemmen op https://www.mooistenatuurgebied.nl/stem-uitbrengen/login-email en kunnen de Facebookberichten van ‘Nationaal Park Hollandse Duinen’ delen. Als het Nederlandse publiek ‘Nationaal Park Hollandse Duinen’ inderdaad kiest als ‘mooiste stukje Nederland’ wordt het prijzengeld van € 300.000,- gebruikt voor projecten waar de natuurliefhebber direct plezier van heeft.