Kunstwerken zijn terug in Hoorn

Al weer tien jaar geleden is de kunstroof van het Westfries Museum. Vanmiddag kwamen ´ze´ terug in Hoorn.

Na veel speurwerk en vooral touwtrekken op het hoogste diplomatieke niveau kwamen vanmiddag eindelijk de eerste kunstwerken weer terug waar ze horen.

KunstroofMet veel muzikaal feestgedruis werden ze vanmiddag onthaald in Hoorn op de Rode Steen. Jan Pieterszoon Coen sloeg het gebeuren goedkeurend gade.

¨Zo eindelijk zijn we weer terug. Het is wat na tien jaar in kelders en grotten eindelijk weer thuis,¨ aldus een van de levende personen van een van de schilderijen. Tegen iemand uit het publiek:¨U ziet er trouwens ook wel ouder uit hoor¨.

Het publiek was in grote getallen toegestroomd en reageerde emotioneel met applaus tijdens het uitladen van de kunstwerken.

Crowdfunding herstel geroofde kunst

Het Westfries Museum in Hoorn had een levend toneelstukje bedacht bij deze ontvangst. De figuren van de teruggekeerde schilderijen waren tot leven gebracht door een theatergroepje.

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 waren ze door een na later bleek Oosteuropese bende gestolen. Vandaag kwamen de eerste gestolen kunstwerken weer terug. Deels beschadigd, maar gelukkig niet onherstelbaar beschadigd. Het is wel te doen, maar niet zonder crowdfunding via voordekunst.nl.

Kunstwerken
Ad Geerdink sprak ook met Koggenland Nieuws.

Diplomatie met Oekraïne blijft van belang

www.Koggenland.nieuws.nl sprak ook kort met directeur Ad Geerdink. De eerste vraag die zo naar boven komt is of ook de moeite is genomen om de daders in elk geval de schade te laten vergoeden. Ad Geedink antwoordde:¨Natuurlijk is dat de eerste optie, maar het probleem is dat niet precies is te achterhalen wie exact de schade heeft veroorzaakt en op welk moment dat is gebeurd. Ook is bovendien nog niet alles terug en is het eerst nog van belang om diplomatiek te blijven. Een deel van de kunstwerken is namelijk nog niet terug. Waaronder veel zilverwerk. De steun van de Oekrainse staat is daarbij nog van groot belang.¨

Laatste kist met boodschap

KunstwerkenDe laatste kist bevatte (echter) dan ook geen kunstwerk, maar een boodschap. Deze werd dan ook officieel in ontvangst genomen door de directeur van het Westfries Museum Ad Geerdink.

De tekst van de boodschap is:¨En nu nog de andere 19 schilderen en 70 stuks zilver!¨.