Model van de Gouden Engel in Wogmeer gerestaureerd

De trotse liefhebber/verzamelaar is trots op het resultaat.
De trotse liefhebber/verzamelaar is trots op het resultaat.
Foto: Johan Joost van Daalen

Oplettende voorbijgangers hadden het aan het begin van de winter al opgemerkt : het model van de Gouden Engel in Wogmeer was ineens verwijderd. Inmiddels staat het model weer op zijn vertrouwde plaatsje.

De eigenaar Gerrit Appelman aan de Wogmeer 13 in Hensbroek, liefhebber/verzamelaar, had zijn molen naar binnengehaald voor restauratiewerkzaamheden.

Model van de Gouden Engel in Wogmeer
De trotse liefhebber/verzamelaar is trots op het resultaat. (Dubbel klik op de foto voor een grotere weergave.)

Model van de Gouden Engel in Wogmeer

Inclusief de vlucht van de molen is het model 3,5 meter hoog. De molen is tot aan het dak 1,70 meter hoog.

“Sinds kort is de molen weer gereed. Na een flinke restauratie is alles weer oke. De molen is nu voorzien van nieuwe kozijnen, deuren en een deel weeghout. Windborden en enige hek en soom latten. De hele molen is opnieuw geschilderd in mooie kleuren. Dus draaien maar weer”, aldus de trotse restaurateur/eigenaar Gerrit Appelman.

Gerrit kijkt er weer met plezier naar en ook de voorbijgangers kunnen de molen weer zien. Het bordje “in restauratie” kan dus weg.

Nu het voorjaar eindelijk weer is begonnen, de meteorologische lente zijn intrede heeft gedaan en het mooie weer aanstaande is hebben fietsers vanuit de regio Westfriesland hier een heel mooi doel door gekregen.

De oorspronkelijke Gouden Engel staat in Koedijk

De naam van de oorspronkelijke molen in Koedijk is ontleend aan het traditionele Koedijker Sinterklaasfeest, het Gouden Engelfeest, dat op 31 december werd gevierd. Waarschijnlijk is de naam ontleend aan het schenken van een houten kerkje, waarbij de jaarwedde voor de pastoor werd uitbetaald in ‘Gouden Engelsen’, in de late Middeleeuwen een geliefd betaalmiddel.

De oorspronkelijke molen kan worden beschouwd als een geschenk voor het dorp. Door te kiezen voor de naam ‘De Gouden Engel’ wordt de herinnering aan dit aloude Koedijker feest levendig gehouden.

Op 15 mei 2008 werd de eerste paal voor de nieuwe molen ‘geboord’ door Bart Slooten, bestuurslid van de stichting Johannes Bos.

Model van de Gouden Engel in Wogmeer
Ook de restauratie van de achterkant van de molen is bijzonder mooi gelukt. (Dubbel klik op de foto voor een grotere weergave.)

Voor het ontwerp van de molen en molenschuur tekende architectenbureau Cornelis de Jong uit Midden-Beemster. De molen werd gebouwd door Gebr. Poland uit Oterleek, één van de weinige bedrijven in Nederland die nog de ambachtelijke traditie en het vakmanschap van het bouwen van molens beheerst.

Op 6 februari 2009 werd het molenlijf, de koningsspil en de kap op de onderbouw geplaatst. Later werden ook de roeden gestoken en opgehekt. Op 19 juni 2009 werd de molen feestelijk in gebruik genomen. De opening werd verricht door wethouder Alsemgeest van Alkmaar.

Zie voor meer informatie de website
van de oorspronkelijke molen :
http://www.molen-degoudenengel.nl/