Auto te water training in Buitenweere Obdam

Jaarlijks zijn er 750 tot 800 auto´s die te water raken en daarbij vallen er 40 dodelijke slachtoffers. Dit medium meldt al langer 112-meldingen waarbij auto´s te water zijn geraakt. Laatst nog een auto bij de Ursemmerweg. Voorkomen is beter dan genezen en daarvoor zijn er meerdere aanbieders die aan voorlichting doen aan automobilisten over hoe te handelen bij te water gaan. Immers, wat staat ons te doen als wij te water raken?

Het buitenbad Buitenweere in Obdam heeft daarom het initiatief genomen ruimte te bieden aan de Stichting Auto te water belangstellenden te vertellen wat zij moeten doen om erger te voorkomen als hun auto te water is geraakt. Oprichter Joost van Huijkelom gaf de training in Obdam. Men leert niet alleen uit de auto komen, maar ook wat te doen als je een situatie treft waarbij een waterongeval heeft plaats gevonden. Jaren geleden heeft een redder een vreselijk ongeluk gekregen bij een reddingsactie en werd zelf invalide. De Stichting Auto te water wijst mensen ook op alle gevaren die er zijn waar rekening mee gehouden dient te worden.

Astrid Hornikx
Klik op de foto voor een grotere fotoweergave.

De Stichting Auto te water heeft met de MH17-ramp instructrice Astrid Hornikx van de auto die nu in Obdam was verloren. Bij wijze van eerbetoon stond haar naam op de achterkant.

Gevolgen

  1. Als je je veiligheidsgordel gebruikt blijf je in elk geval op je plaats zitten en voorkom dat je door je auto heen gaat zweven.
  2. Rijdt altijd oplettend en voorzichtig. Voorkom roekeloos rijgedrag.
  3. Voorkom losse spullen in de auto. Deze liggen bij ongelukken alleen maar in de weg voor jezelf en voor hulpverleners.
  4. Deur nooit op slot : afgesloten deuren belemmeren hulpverleners je te bevrijden uit je benarde positie en zelf kun je ook niet gemakkelijk meer je auto verlaten
  5. Airbags : verkleinen ook de ruimte om je heen, waardoor je minder makkelijk de auto kunt verlaten.
  6. Kinderslot/kinderzitje : een kinderslot maakt ook lastig om de auto open te krijgen. Een kinderzitje herken je in het donkere water ook niet en zit dan in de weg.
  7. Hoofdsteun : is veilig in het verkeer om een wipplash te voorkomen, maar zit onder water ook in de weg.
  8. Lifehammer : meeste autogebruikers weten niet waar dat ding zit of hebben er geen een.

Er zijn 4 fasen auto te water training te herkennen :

  1. Klap op het water
  2. Drijffase (1,5 minuut)
  3. Zinkfase
  4. Auto staat op de bodem

Waar en hoe kun je je auto verlaten?

  1. Raam/Lifehammer
  2. Dakraam
  3. Derde of vijfde deur
  4. Deur

De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. Een van de groepen kreeg een uitgebreide uitleg en leerde ook hoe je met drenkelingen moet omgaan. Eerst in een auto die de hele tijd in het water bleef staan, waarin uitgelegd en vooral ervaren kon worden hoe het aanvoelt en hoe je je paniek kunt voorkomen.

De andere groep werd meteen in een auto te water gelaten. De andere groep kon dat ´s middags gaan ervaren.