Kapellentocht 2016

Zondag 2 oktober is de 10e Kapellentocht 2016 van de Mariakapel achter de Sint Victorkerk in Obdam naar het Oesdom in Heiloo regenachtig en succesvol verlopen met 50 deelnemers.

Een deel doet mee vanuit sportief oogpunt, een ander deel om van de buitenlucht te kunnen genieten en weer een ander deel vanwege het religieuze aspect.

Kapellentocht 2016
De organisator verwelkomde iedereen en pastor Bert sprak de zegen uit.

Dat er 20 deelnemers minder zich achter de Sint Victorkerk in Obdam hadden gemeld werd door menigeen ¨verweten¨ aan de slechte weersverwachtingen. Jammer was dat wel, want de organisatie had extra uitgepakt met deze 10e editie. Het mocht de pret niet drukken. De aanwezige wandel- en pelgrimageliefhebbers gingen op pad voor de wandeltocht van 25 km.

De start was achter de Sint Victorkerk bji de Mariakapel. De organisator verwelkomde iedereen. Daarna ging pastor Bert voor in het gebed met een preek over wandelen en wat dat bij mensen teweeg kan brengen.

Gesprekken onderweg

Kenmerk van pelgrimstochten is dat er gesprekken plaatsvinden onderweg, anders gezegd dat de mensen onderweg met elkaar in gesprek raken en dat er nieuwe ideeën ontstaan.

Ook is het na een aantal jaren al gauw een soort van reünie, waarin je mensen opnieuw treft en gemakkelijker met elkaar in gesprek raakt onderweg naar het gezamenlijke einddoel.

Ditmaal raakte ik met een deelneemster uit Spanbroek in gesprek. Zij is actief voor de stichting Raducaneni, die zich inzet voor kansarme kinderen in het plaatsje Raducaneni in het noordoosten van Roemenië, in de oostelijke provincie Moldavië.

Studenten stellen zij in de gelegenheid hun studie op te pakken in de hoop de plaatselijke economie een boost te geven. In de praktijk blijkt echter dat deze studenten na hun studie zich nog verder willen ontplooien en de wijde wereld intrekken. De studies die zij oppakken zijn vaak in de zorg of rechtenstudies.

Ravitaillering

Kapellentocht 2016
De organisatie deelt de versnaperingen uit aan de deelnemers.

Op een aantal plaatsen kregen de wandelaars / pelgrims mini-chocoladereepjes aangeboden.

Later stond hij op nog een aantal plekken de deelnemers op te wachten met versnaperingen. Dichtbij Heiloo ook voor een blikje met energiedrank. Wat door iedereen in dankbaarheid aangepakt werd.

Bij de Alkmaarse Poort werd gestopt voor een kop koffie met cake.

Kapellentocht 2016
Een dubbele regenboog omlijnde de pelgrims.

Regenboog

Nog voor de koffiestop verscheen er een regenboog in de lucht met even later een regenbui.

Vlak voor Heiloo werden de deelnemers nog gezegend door een flinke hoosbui, voordat om kwart voor 1 het terrein van het Oesdom bereikt werd voor de kerkdienst om half 2.

Viering Kapellentocht 2016

Kapellentocht 2016
Parochiekoor en Fanfare Muzieklust zorgden voor de muzikale omlijsting.

De regiopastoor Nico Knol en pastor Bert Glorie deden gezamenlijk de dienst. Beide geestelijken hadden de juiste woorden weten te vinden om de aanwezigen te kunnen raken. Het geheel werd op een stijlvolle wijze muzikaal omlijst door het Parochiekoor en de Fanfare Muzieklust uit Obdam met gezangen van Schubert.

Aan het eind van de viering werden de belangrijkste vrijwilligers naar voren gevraagd. Zij waren de vrijwilligers die de afgelopen 10 jaar de organisatie op zich genomen hadden. Zij kregen een boeket bloemen aangereikt.

Regiopastor Nico Knol stelde voor om degenen die geen vervoer terug hadden voorin de kerk rechts te gaan staan en de automobilisten met beschikbare plek links. Niemand is zonder vervoer achter gebleven.

Klik voor de rest van de foto´s op de leidende foto boven dit artikel.

Reacties