Verhaal achter het monument

Archieffoto oorlogsmonument Obdam tijdens Dodenherdenking.
Archieffoto oorlogsmonument Obdam tijdens Dodenherdenking.
Foto: Koggenland.nieuws.nl

In Koggenland ziet u ze in verschillende dorpen staan: oorlogsmonumenten. Maar wat is het verhaal er achter? Een korte uitleg over het monument bij de H. Bavokerk en het monument in de Elf Oktoberstraat, beide in Ursem.

Na de oorlog is de naam van de Burgemeester Van den Heuvelstraat gewijzigd in Ruijtersstraat, naar de door verraad gedeporteerde en in concentratiekamp Neuengamme overleden illegale werker Jacob Ruijter en dienst zoon Johannes Jacobus Franciscus Ruijter.

Monument bij H. Bavokerk Monument Elf Oktober Dit monument was in eerste instantie alleen ter ere van Jaap Ruijter. In een later stadium is bekend geworden dat ook Jan Ruijter (de zoon van Jaap Ruijter) en Jacobus Jonker zijn omgekomen en de namen zijn dan ook later toegevoegd. De bouwstijl van het monument komt sterk overeen met de bouwstijl van de kerk. Dit is geen toeval, al is het monument vele jaren later ontworpen en geplaatst. Het initiatief kwam van pastoor Van Haaster. De parochie heeft ook de kosten betaald en mogelijk heeft de gemeente Ursem hier ook aan bijgedragen. De namen van hen die de Ursemmer gemeenschap ontvielen, blijven ook Het Elf Oktobermonument refereert aan de slag van Rustenburg die in de nacht van 10 op 11 oktober 1944 plaatsvond. Een wapendropping die verkeerd afl iep en zeven levens heeft gekost. Als represaillemaatregel zou het dorp Ursem op 11 oktober 1944 met de grond gelijk gemaakt worden.

Bang geworden door deze bedreiging zijn vele Ursemmers met hun hele hebben en houden de polder ingevlucht. Ter blijvende herinnering aan deze bange dagen is dit monument opgericht. Ook is er in Ursem een straat vernoemd naar deze gebeurtenis: de ‘Elf Oktoberstraat’.