Forse aanpak hennepteelt Koggenland

Foto: Wikipedia.org

De gemeente Koggenland hanteert samen met de gemeenten Heerhugowaard, Hollands Kroon en Langedijk een streng beleid als het gaat om hennepteelt. Worden er in een woning of ander pand meer dan vijf planten aangetroffen of is er meer dan vijf gram softdrugs aanwezig, dan wordt de woning voor drie maanden gesloten.

Een ander pand, zoals een loods of bedrijfsruimte, voor zes maanden. Voor een woning betekent dit dat de bewoners eruit moeten. Vanzelfsprekend worden ook de kweekspullen verwijderd. Als uit onderzoek de waarde van eerdere oogsten kan worden vastgesteld wordt ook die teruggevorderd.

Direct actie

Het moet volgens de drie gemeenten voor iedereen duidelijk zijn dat zij hennepteelt in de vier gemeenten niet toestaan, stellen burgemeesters Posthumus (Koggenland) en Blase (Heerhugowaard). Zij zijn bestuurlijk de trekkers van de aanpak Ondermijning. Een vorm van criminaliteit die ze zichtbaar willen krijgen. Er worden geen waarschuwingen uitgedeeld. Er volgt direct actie.

“Begin er niet aan, als je tegen de lamp loopt ben je de klos. En meld verdachte situaties,”, aldus burgemeester Posthumus.

Gemeenten tolereren niet dat de georganiseerde misdaad regeert

Hennepteelt maakt steeds meer onderdeel uit van de georganiseerde misdaad, is de overtuiging van de burgemeesters.

burgemeester posthumus
Burgemeester Posthumus tijdens nieuwjaarscreceptie (archieffoto).

Burgemeester Posthumus: “Een kleine plantage op een zolderverdieping van een woning is er vaak één in een keten van plantages. Daar zitten criminele organisaties achter en er zijn enorme bedragen mee gemoeid. Deze vermenging van de onderwereld en de bovenwereld baart ons zorgen. Vandaar onze harde aanpak. Wij tolereren niet dat de georganiseerde misdaad regeert.”

Sluiting woningen en panden

Het sluiten van woningen en panden dient een tweeledig doel. Het is een zichtbaar signaal aan de maatschappij: op de gesloten woningen en panden worden borden geplaatst dat het hier gaat om een drugspand. En met de sluiting wordt ‘de loop’ naar de handel eruit gehaald. Sluiting gebeurt ook in verband met (brand)veiligheid voor omwonenden en naastgelegen panden.

“En de betrokkenen weten dat we ze op het spoor zijn, want er wordt natuurlijk onderzoek gedaan naar netwerken en mogelijk andere criminele activiteiten”, aldus burgemeester Blase.

 

Oproep: meld verdachte situaties!

Volgens de op dit punt samenwerkende gemeenten kunnen inwoners helpen met het opsporen van hennepkwekerijen. Zij willen mensen oproepen bij een verdachte situatie daar melding van te maken.www.meldmisdaadanoniem.nl.