Dijkshoorn – Vreugdenhil 60 jaar getrouwd

Foto: Johan Joost van Daalen

Scharwoude – Dinsdagmiddag werden dhr. A. Dijkshoorn en mevr. J. Vreugdenhil door de gemeente Koggenland vereerd met een bezoek van loco-burgemeester Win Bijman.

Dijkshoorn
Het echtpaar in 1956.

Zij waren 15 mei 60 jaar getrouwd en hadden op 2e Pinksterdag met familie en bekenden hun diamanten huwelijk gevierd.

In de jaren vijftig hadden zij elkaar in het Westland ontmoet. Hij komt oorspronkelijk uit Den Hoorn bij Delft en zij uit het daar dichtbij gelegen Naaldwijk. In de eerste vijf jaar was hij steeds op de fiets naar haar toe gekomen. Na vijf jaar verkeringstijd was in 1956 het eindelijk tot een huwelijk gekomen in Naaldwijk.

Direct in hun huwelijk wilden zij iets voor zichzelf gaan opbouwen en het echtpaar vond via het Boerderijblad een boerenbedrijf in Scharwoude in het Varenland.

Dijkshoorn-Vreugdenhil
Het echtpaar 60 jaar later.

Het bedrijf bevond zich aan de toen nog bebouwde kant bij de spoorwegovergang in Scharwoude en bestond uit 14 koeien met vaarland. Aan de andere kant van het spoor was toen nog allemaal weiland.

Door toedoen van een soort van ruilverkaveling konden zij in het weidegebied bij het IJsselmeer land krijgen. De bedoeling was dat daar een compleet nieuwe woonwijk in Scharwoude zou worden gebouwd. Het echtpaar kwam vervolgens te wonen aan de D. Kampstraat. Het bijbehorende land loopt schuin af tot voorbij de karpervijver aldaar.

Gewoon doorgaan

In de beginjaren had dhr. Dijkshoorn het bedrijf met behulp van paard en hand bestiert. Hij had een teems, melkblok, melkkan en een karretje tot zijn beschikking. Het melken ging per roeiboot en de koeien werden met een praam verweid. Geleidelijk aan kwam de mechanisatieperiode tot stand en kwam er een trekker in het bedrijf. Vaste uitspraak van boer Dijkshoorn is altijd bij alles wat hij in zijn bedrijfsvoering ook maar tegenkwam ¨gewoon doorgaan¨ geweest.

Even kwam ook de periode van de superheffing ter sprake. Veel boeren gingen in die periode juist hun bedrijf verplaatsen naar het buitenland, omdat zij teveel bezwaren zagen. Dhr. Dijkshoorn vertelde ook toen gewoon door te zijn gegaan en achteraf bleek het juist een hele goede tijd te zijn geweest.

Flink gegroeid

Dankzij hard werken en focussen bestaat het bedrijf tegenwoordig uit 100 koeien en 5 hectare land. In 1981 was hun zoon Henk in het bedrijf gekomen. Daarna had hun andere zoon Jan ook aangegeven graag boer te willen worden. Hij volgde in zoverre het voorbeeld van zijn ouders door te verhuizen naar een andere provincie waar hij een eigen kop-hals-romp boerderij had gevonden in Oudega/Nyega achter Drachten in Friesland. Vader Dijkshoorn had op de veemarkt in Leeuwarden nog de eerste koeien voor zijn zoon gekocht.

Boerenbedrijf blijft familiebedrijf Dijkshoorn

In 2006 heeft dhr. Dijkshoorn na een halve eeuw de maatschap overgedragen aan zijn zoon Henk. Daarna was het echtpaar  in het begin graag ergens anders gaan wonen. Zij hebben 3 kinderen en sinds hun zoon Henk 2 1/2 jaar geleden eindelijk was getrouwd kregen zij met elkaar 10 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen. Op dat moment vonden zij het welletjes en stonden zij op het punt inderdaad het bedrijf helemaal te verlaten. Daar was hun kersverse schoondochter het niet mee eens en er werd een apart woonverblijf gebouwd. Zo zijn zij zelfs binnendoor bereikbaar. Geheel in het teken van de zorg van de toekomst hadden zij hun eigen woonverblijf gekregen onder de goede zorg van zoon Henk en zijn vrouw.

Het diamanten echtpaar van Scharwoude leeft nu goed verzorgd stil op het bedrijf wat zij zelf met zoveel liefde en hard werken hebben weten op te bouwen, verzorgd door hun opvolger en zijn gezin. Als tijdsvulling heeft de diamanten bruidegom een eigen moestuintje om toch nog wat om handen te hebben.