Kiest de VVD voor de arrogantie van de macht?

Foto: Johan Joost van Daalen

De uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van gisteren heeft uitgewezen dat VVD en CDA dominanter zijn geworden in de Koggenlandse gemeentepolitiek. Beide partijen kunnen alle macht naar zich toe trekken door samen verder te gaan de komende vier jaar.echter kan de winst van GroenLinks door VVD en CDA echter wel worden genegeerd?

Dat zou zeker kunnen, maar zou dat democratisch zijn?

GroenLinks heeft uiteindelijk zich ook in Koggenland een positie weten te verwerven door de lijstverbinding met de PvdA.

GBK, Welzijn Koggenland en zeker de winst van PvdA dankzij GroenLinks levert deze partijen een sleutelpositie op om CDA en VVD elkaar uit te kunnen sluiten, als VVD en CDA de volgende gemeenteraadsverkiezingen zich in het achterhoofd prenten. Zou de kiezer het de beide winnaars in Koggenland over vier jaar vergeven als het succes van PvdA/GroenLinks nu genegeerd zou worden? Vergeet ook niet dat duurzaamheid “in” is op dit moment.

Een andere keuze is samenwerking met andere partijen. Met elkaar sta je sterk.

Deze partijen zouden bovendien zowel VVD als CDA in de gelegenheid kunnen stellen zonder elkaar de gemeente te kunnen besturen. De vraag is of GBK en Welzijn Koggenland daar samen voor willen zorgen. Hetzelfde geldt voor PvdA/GroenLinks. Aldus blijkt uit de coalitiemaker van de NOS.

Nieuwe Zetelverdeling Koggenland

  1. VVD 6 (4) (27%)
  2. CDA 5 (6) (26,4%)
  3. GBK 3 (3) (15,3%)
  4. PVDAGL 3 (3) (14%)
  5. Welzijn Koggenland 2 (2) (9%)
  6. OKe 0 (2) (4,2%)
  7. Progressief Koggenland 0 (3,2%)