Zaden ontwikkeling in Enkhuizen

Het koningspaar heeft tijdens het regionale bezoek aan Westfriesland zich ook uitgebreid laten informeren over de ontwikkeling bij Enza Zaden in Enkhuizen.

Tijdens het bezoek stonden ontwikkelingen in de regio centraal, met name op het gebied van agro-industrie, wereldhandel en ondernemen en plattelandsontwikkeling. West-Friesland maakt onderdeel uit van ‘Greenport Noord-Holland Noord’, de groentetuin van Noordwest-Europa.

Bedrijven in de zogenaamde Seed Valley zijn toonaangevend als het gaat om plantenveredeling, zaadtechnologie en vernieuwende duurzame productieprocessen.

Aansluitend bezoekt het Koninklijk Paar het groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden. Het familiebedrijf is een wereldspeler op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe groenterassen, met vestigingen in 25 landen en 2000 medewerkers. In het interne opleidingsinstituut, de Enza Academy, krijgen jonge talenten en (senior)managers op maat gemaakte trainingsprogramma’s voor verdere ontwikkeling en samenwerking. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten het nieuwe lab en spraken over opleidingsmogelijkheden, tekort aan personeel en de kansen die Enza Zaden biedt met de Academy. Ook kregen zij uitleg over het ontwikkelen van groenterassen voor ‘plant factories’, teelt in afgesloten cellen waarin alle klimaatfactoren onder controle te houden zijn.

In Enkhuizen vond vervolgens een rondetafelgesprek plaats over de agri- en foodsector, waaraan bedrijven uit de vijf gemeenten deelnemen. Zij spraken over hoe zij aan de wereldtop kunnen blijven en wat de belangrijkste uitdagingen zijn.

 

Reacties