Column Alf Knutzen : Suppletie in de zomer?

Foto: Nederlandslank.nl

Je hoort het alom: “nee, in de zomer slik ik geen vitamines, want ik krijg dan genoeg binnen”
Is dat zo? We eten gemiddeld meer fruit, dus we zullen vast meer vitamine C binnenkrijgen. En we komen meer buiten, in de zon, en dat zorgt weer voor meer aanmaak van vitamine D.

Of dat allemaal voldoende is voor deze vitamines?

Geen idee. Dat heeft te maken met de hoeveelheid en het soort fruit dat men eet. Ben je geen fruitliefhebber, dan zal er niet zo’n groot verschil zijn t.o.v. de winterperiode.

En vitamine D via het zonlicht?

Ongetwijfeld zal er meer vitamine D aangemaakt worden in de huid, maar mogelijk niet bij iedereen voldoende. Mensen met b.v. een zonne-allergie proberen juist zoveel mogelijk binnen te blijven en dat geldt ook voor mensen die huidkanker hebben (gehad) en/of een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van huidkanker. Ook anderen die om welke reden liever niet in de zon wensen te komen, b.v. omdat ze snel verbranden of hooikoortsmensen, die van half mei tot eind juli juist de zon mijden omdat dat niet samengaat met alle allergiekriebels, het branden, het tranen, het jeuken, het je-rot-voelen en de concentratiestoornissen, maken mogelijk toch niet voldoende vitamine D aan.

Zaken om mee te nemen in de overwegingen om een vitaminesupplement te gebruiken of niet. Hebben we het nog niet gehad over de B-vitamines. Juist die kunnen in de periode van vakantiestress onder druk komen te staan. Dan is doorsuppleren in de zomer zeker te overwegen. De B-vitamines zitten vooral in volkoren graanproducten, vlees, groente, deels in fruit, deels in melkproducten, deels in vis. Zie voor een uitgebreidere informatie: http://www.vitamine-info.nl/waar-zit-het-in/vitamines/

En hoe zit het met vitamine A en vitamine E?

Inname daarvan zal niet zoveel verschillen met die in de winter. Als je dan besluit een supplement te gebruiken, kies dan bij voorkeur voor supplementen in capsules i.p.v. tabletten.

Die laatste zullen vaak slecht worden opgenomen en geheel of deels in het toilet belanden.
Specifiek iets om op te letten bij ouderen (ca. 50+), gebruikers van maagmiddelen, mensen met een versnelde darmpassage en een slechte opname van voedingsstoffen vanuit de dunne darm (denk aan coeliakie, atrofisch darmslijmvlies, Ziekte van Crohn) en mensen die b.v. een gastric bypass of maagverkleining hebben ondergaan.

 

Alf Knutzen, orthomoleculair voedingsdeskundige

Info: http://alfytal.nl/totalbody.html

Dus suppleren – zeker bij bepaalde doelgroepen – in de zomer is oké, mits het effectief gebeurt, zoals met de multivitaminecapsules van Alfytal.

Jaren geleden meldde de Consumentengids al dat iemand haar onverteerde en dus onopgenomen vitaminetabletten onveranderd terugvond in het chemisch toilet dat zij op de camping ging legen. En dat is dus echt weggegooid geld, terwijl je voedingsstatus er niet beter van wordt.