De zomer – heerlijk, maar ook met (kleine) ongemakken zon

Foto: Pixabay

Column Alf Knutzen : Geniet van de zon, maar wees voorzichtig met die zon. Alom worden we gewaarschuwd voor zonnebrand. UV-straling kan de huid beschadigen. In het ergste geval kan het (mede) de oorzaak zijn van huidkanker, waarvan het type melanoom de meest gevaarlijke is. Dus smeren met een hoge beschermingsfactor.

En dat ook regelmatig over de dag verversen als je langduriger in de zon verblijft. En wat kinderen betreft kan je niet voorzichtig genoeg zijn. Goed (blijven) smeren met een goede anti-zonnebrand. Maar ook – zeker als de zon hoog aan de hemel staat – de schaduw opzoeken. Bij een onbehaard hoofd (heren!) een petje of zo dragen. En ook smeren op dat kale koppie. Als je gekleed naar buiten gaat, let dan op dat je bij het smeren de hals en de nek niet vergeet.

Tip

En mocht je dan toch last krijgen van zonnebrand hier een goede tip: neem een oliegevulde capsule vitamine E (een z.g. softgel) van 200 – 400 int. Eenheden (=134 -268 mg). Prik deze in met een naald of scherp puntmesje (zo’n afbreekmesje b.v.) doe een druppel op je vinger en smeer het aangedane stukje huid hier zacht mee in. Je zult merken dat het branderige gevoel al snel verdwijnt. Dit een paar keer herhalen.

Zonnebrand

Zonnebrand is feitelijk verbranding = oxidatie. Vitamine E is een antioxidant en dat verklaart wellicht de werking tegen de symptomen van een oppervlakkige verbranding. Dus deze truc is ook toepasbaar als je je aan een hete pan brandt, hete spetters olie op je huid krijgt, e.d. Niet gebruiken als de huid echt beschadigd is of er open blaren zijn ontstaan. Dus alleen toepassen bij intacte huid die rood en pijnlijk is. En niet meteen onder de koude kraan. Dat lijkt te helpen, maar vitamine E olie direct op de brandplek smeren is veel effectiever en verminderd snel de pijn.

Prikkers

Een ander ongemak zijn insectenbeten. Voorkomen is beter dan genezen natuurlijk. Daarvoor zijn allerlei middelen in de handel. Als je toch wordt gestoken is het wel prettig om te weten door welk beest je bent gestoken. Op internet is heel veel informatie te vinden, zoals:

Citroensap

Soms kan met eenvoudige huismiddeltjes de jeuk worden verholpen of verzacht. De jeukende plek inwrijven met komkommer of met in plakjes gesneden aardappel helpt de jeuk te verminderen. Om zwelling tegen te gaan kun je de plek waar je gestoken bent, korte tijd inwrijven met wat citroensap, azijn of verdunde ammonia. Grote zwellingen kun je het beste koelen met een ijskoude doek of een z.g. coldpack.

Homeopathisch

En dan is er nog een vaak goed werkzaam homeopathisch middel: Apis Mellifica. Dit is gemaakt uit honingbijen en heeft door het potentiëren een anti-werking gekregen (similia similibus curentur het gelijke wordt door het gelijkende genezen. Gebruik dan wel een vrij hoge potentie zoals een D30.

Globuli (kleine korreltjes) zijn het handigst – gewoon onder de tong laten smelten. Ook ideaal voor kinderen die b.v. veel last hebben van jeuk door muggenbulten. De muggen blijven dan wel steken, maar je hebt er minder last van als het middel aanslaat. Het is overigens niet de bedoeling om het preventief of continue te gebruiken.

Een fijne zomer gewenst!

Alf Knutzen, orthomoleculair voedingsdeskundige

Info: http://alfytal.nl/totalbody.html