Kunstmatige zoetstoffen toch niet zo gezond

Foto: Karina Schenk

Kunstmatige zoetstoffen leken heel lang het ei van Columbus: wel zoet, geen calorieën en geen invloed op de bloedsuikerspiegel.
Evenwel staan deze stoffen al lang ter discussie. Vooral aspartaam – de meest gebruikte kunstmatige zoetstof – was onderwerp van discussie.

Aspartaam werd in 1965 bij toeval ontdekt door James Schlatter, die bij het farmaceutische bedrijf G.D. Searle & Co, USA, werkte. Hij deed onderzoek naar de ontwikkeling van een medicijn tegen maagzweren en maakte daartoe een reeks van verbindingen die telkens uit twee aminozuren bestonden. Een van deze verbindingen was gemaakt van asparaginezuur en fenylalanine. Toen Schlatter aan zijn vinger likte om een stuk papier op te pakken, constateerde hij dat zijn vinger zoet smaakte. Het bleek dat aan zijn vinger wat van de door hem gesynthetiseerde stof zat. De stof bleek niet maagbeschermend, maar het leidde wel tot een immens commercieel succes.

Hoewel juichend ontvangen, kwamen er ook al snel bedenkingen tegen de stof. Het zou kanker kunnen veroorzaken zoals neurodegeneratie en kanker.
Maar telkens weer werd dat niet bevestigd en werd aspartaam als veilig gezien door de instanties die over de voedselveiligheid dienen te waken (de EFSA in Europa, de FDA in de USA).

Maar nu is er weer een studie die aantoont dat kunstmatige zoetstoffen, w.o. aspartaam, wel degelijk gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Wetenschappers uit Israël, Italië en Singapore onderzochten de invloed op de darmbacteriën van 6 veelgebruikte zoetstoffen en 10 sportdrankjes met zoetstoffen die veel door sporters gedronken worden. Die zoetstoffen zijn: aspartaam, sucralose, saccharine, neotaam, advantaam en acesulfaam-K.
Voor het onderzoek maakte men gebruik van gemodificeerde bacteriën, die oplichten als ze met een gifstof in aanraking komen; een fenomeen dat ook van nature voorkomt. Hiervoor werden 3 soorten bacteriën gebruikt.

Al eerder werd aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen iets doen met de darmflora (o.a. bij varkens). Dit onderzoek evenwel geeft preciezer aan welke zoetstof welke soort bacterie beïnvloedt. Verschillende zoetstoffen laten verschillende bacteriën oplichten. Bovendien stelde men vast dat het toxische effect afhankelijk was van de gebruikte dosis.

Kunstmatige zoetstoffen

Dit is aanvullend bewijs dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen de microbiële activiteit nadelig beïnvloedt, hetgeen een groot aantal gezondheidsproblemen kan veroorzaken,” aldus een van de onderzoekers in ScienceDaily
(zie:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181001101932.htm).

De conclusie is vooralsnog voorzichtig: “Er mag worden verondersteld dat de reactie die is waargenomen relevant kan zijn voor het microbioom in de darmen (d.w.z. de darmflora) en dus de menselijke gezondheid kan beïnvloeden”.

Commentaar:

Ik ben van mening dat voeding vooral niet kunstmatig dient te zijn. Dat we teveel suiker en suikerhoudende producten gebruiken met alle risico’s van dien (overgewicht, diabetes, e.d.) is evident. Maar om nu die zoetbehoefte/-verslaving te gaan vervangen door kunstmatige zoetstoffen die mogelijk weer andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken lijkt me niet de beste oplossing. Afkicken van de zoetverslaving is een betere methode. De hulp van een goede diëtiste hierbij kan zeker van pas komen; eentje die helemaal gespecialiseerd is in de aanpak van de koolhydraatproblematiek.

Zo’n diëtiste is Karina Schenk: www.hetpersoonlijkedieet.nl – tel. 06-28946434

Ze heeft spreekuur in Purmerend en in Andijk.

Alf Knutzen, orthomoleculair voedingsdeskundige

Reacties