Middel tegen maagzuur kan gevaarlijk zijn

AMSTERDAM – Maagzuurremmers, de meest gebruikte medicijnen in Nederland, verhogen de kans op een longontsteking. Voor ouderen en mensen met een chronische aandoening kan dat levensbedreigend zijn.

Dat schrijven Nijmeegse en Rotterdamse onderzoekers vandaag in het medische vakblad JAMA. Ze kwamen het risico op het spoor tijdens een onderzoek onder ruim 364 000 patiënten uit 150 huisartspraktijken.

Als verklaring voeren ze aan dat maagzuur een barrière vormt voor bacteriën. Wordt de zuurproductie geremd, dan kunnen de bacteriën zich vermenigvuldigen en via de slokdarm naar de luchtpijp kruipen.

Anders dan de bekende Rennies, maagzuurbinders, leggen maagzuurremmers de productie van het zuur grotendeels stil. Deze effectieve middelen worden veel geslikt tegen maagpijn, brandend maagzuur, oprispingen, een opgeblazen gevoel en misselijkheid.

De milde en vrij verkrijgbare varianten, zogeheten H2-receptorantagonisten, verhogen de kans op longontsteking met een factor 1,6. Hiertoe behoren onder meer cimetidine en ranitidine. De zwaardere middelen, zogeheten protonpompremmers, verhogen het risico met een factor 1,9. Een populair voorbeeld hiervan is omeprazol. Met bijna twee miljoen verstrekkingen in 2003 voert het al jaren de toptien van meest gebruikte medicijnen aan.

Per duizend gebruikers ontwikkelen er ongeveer 25 een longontsteking. Die complicatie is meestal goed te behandelen, stelt onderzoeker dr. R. Laheij uit het Universitair Medisch Centrum St. Radboud Nijmegen.

,,Maar voor mensen met harten vaatziekten, longaandoeningen of een verzwakte afweer kan deze klacht levensbedreigend zijn. Voor hen is er reden tot ongerustheid”, zegt hij. Laheij adviseert om deze risicopatiënten pas maagzuurremmers te geven als dat absoluut noodzakelijk is, en liefst met een zo laag mogelijke dosis.

Maagzuurremmers lagen toch al onder vuur, omdat ze te gemakzuchtig worden voorgeschreven. Patiënten krijgen vaak jarenlang een herhalingsrecept terwijl de kwaal al over is.

Stoppen is lastig, weet Laheij, want de zuurproductie slaat dan korte tijd op hol. Maar uiteindelijk zou dat toch het veiligst zijn. En het goedkoopst: aan maagzuurremmers wordt dit jaar naar schatting 270 miljoen euro uitgegeven.

Van de redactie wetenschap van Trouw − 27/10/04, 00:00

Bijlage van : http://koggenland.nieuws.nl/columns/21736/anti-maagzuurmiddel-tegen-kanker/