Column Alf Knutzen : Werkzaamheid geelwortel lastiger dan gedacht

Foto: Wikipedia

Onze vaste columnist Alf Knutzen is orthomoleculair voedingsdeskundige en  schrijft nu over de werkzaamheid die het kruidenmiddel Kurkuma kan hebben bij diverse ´aandoeningen´. Het is verkrijgbaar bij meerdere indische winkels.

Dat  kurkuma medicinale eigenschappen heeft, is al langer bekend maar het blijkt lastiger te zijn dan gedacht om ervoor te zorgen dat het werkzaam is.

De stof die kurkuma zo bijzonder maakt, is curcumine. Gewone, onbewerkte geelwortel bevat 2 tot 9% curcumine. Gestandaardiseerde voedingssupplementen weten een veel hoger percentage te bereiken: 90 tot 95%.

Het  is niet vanzelfsprekend dat curcumine in het bloed terecht komt, ook niet als het in supplementvorm wordt ingenomen. Om het bloed te bereiken, moet het door de darmwand heen en dat doet curcumine niet of nauwelijks. Om dat probleem te tackelen, zijn liposomale kurkuma, fosfolipidencomplexen en oliemicronisatie bedacht. De curcumine zou dan beter worden opgenomen. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Kurkuma niet zonder meer werkzaam in het bloed

Is de curcumine door de darmwand heen gedrongen, dan stuit het op een ander probleem. Het is in het bloed niet zonder meer werkzaam. Het is inactief, zoals dat heet. Pas als het is omgezet naar de actieve vorm, het z.g. Tetrahydrocurcumine (THC), kunnen we baat hebben bij dit plantenextract.

Onderzoeken toonden al aan dat curcumine beter wordt opgenomen als het wordt ingenomen in combinatie met zwarte peper.  Een studie die dat allemaal heeft onderzocht, komt volgens apotheker drs. Han Siem met de conclusie dat curcumine uitsluitend werkzaam wordt als het  wordt ingenomen in combinatie met zwarte peper. Het blijkt dat toevoeging van zwarte peperextract (piperine) niet alleen de opname van kurkuma met een factor 20 verbetert, maar er specifiek voor zorgt dat de spiegel aan effectieve metabolieten wordt verhoogd. Curcumine wordt in het lichaam omgezet in het effectieve THC door de eerste stap in het metaboliseringsproces. Maar helaas direct weer inactief gemaakt door de tweede stap die het THC omzet in het onwerkzame Curcumaglucuronide en –sulfaat. Zwarte peperextract blijkt de eigenschap te hebben om die tweede stap te remmen, waardoor er een spiegel ontstaat van het actieve THC. En daar gaat het uiteindelijk om.
Overigens zijn de meeste studies die de gunstige effecten van kurkuma bevestigen, gedaan met kurkuma plus zwarte peper.

Voor een werkzame kurkuma gaat de voorkeur van drs. Siem uit naar een product met een hoge standaardisatie (95 procent curcumine) met zwarte peperextract (95 procent) in capsules, dat wil zeggen een product met het zogeheten C3-complex.

Conclusie:
Als je gebruik wenst te maken van de medicinale eigenschappen van Kurkuma (geelwortel), zorg dan dat je een product koopt met 95% curcumine + zwarte peperextract, liefst met 95% piperine. En b.v.k. in capsules. Tabletten moeten eerst uiteenvallen en oplossen en dat komt de opneembaarheid niet ten goede.

Alf Knutzen, orthomoleculair voedingsdeskundige
 

Achtergrond

Kurkuma (Geelwortel) wordt van oudsher (sinds 1900 v Chr.) gebruikt als onderdeel van de Indiase Ayurvedische geneeskunde bij de behandeling van talloze kwalen. Onderzoek in het tweede deel van de 20ste eeuw heeft curcumine aangewezen als bron voor de biologische activiteit van geelwortel. Onderzoeken in laboratoria en bij dieren hebben veel potentiële curatieve en preventieve effecten gekoppeld aan curcumine. Onderzoeksresultaten bij mensen zijn nog niet bekend, hoewel er veel studies gaande zijn op de gebieden van alvleesklier– en darmkanker, psoriasis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Kahler.

Bron : https://nl.wikipedia.org/wiki/Curcuminek t

Ook aan te bevelen bronnen :

Is kurkuma gezond?

Waar kun je Geelwortel kopen?

Verse Kurkuma kun je in de meeste indische winkels kopen, het kan zijn dat je moet vragen naar deze specerij onder de naam geelwortel. Draag wel rubberen handschoenen bij het verwerken om de eerste paar dagen gele handen te voorkomen. Maar een goede wasbeurt met citroen kan hier soelaas bieden.

Reacties

article
140111
Column Alf Knutzen : Werkzaamheid geelwortel lastiger dan gedacht
Onze vaste columnist Alf Knutzen is orthomoleculair voedingsdeskundige en  schrijft nu over de werkzaamheid die
https://koggenland.nieuws.nl/columns/140111/werkzaamheid-geelwortel-lastiger-dan-gedacht/
2018-05-02T12:26:06+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/178/2018/05/02115954/Geelwortel-266px-Kurkumina-Wikimedia.jpg
Column Alf Knutzen
Columns, Nieuws