Nieuwe populaire plantaardige zoetstof blijkt bloedlink

Foto: Foodsflandersfood.com

Trehalose… ooit van gehoord? Het is een suikersoort die in 2001 op de markt kwam en in korte tijd populair is geworden in de voedingsindustrie.

  1. Trehalose is een disaccharide die gewonnen wordt uit plantaardig zetmeel. Hij heeft een minder sterke zoetkracht dan normale suiker (slechts 45%). Vergeleken met andere suikers is trehalose chemisch, thermisch en zuurstabiel.
  2. Trehalose beschermt de cellen voor beschadigingen door vorming van ijskristallen bij het invriezen. Deze suiker wordt vooral gebruikt bij de bereiding van ijs, bakwaren, zoetwaren, jam, sauzen, mosterd en chocolade.
  3. Trehalose stelt bepaalde planten- en dierencellen in staat om jarenlang in uitgedroogde staat te overleven en na bevochtiging opnieuw actief te worden. Die eigenschap maakt de stof aantrekkelijk om als ingrediënt te dienen in ge(vries)droogde, gebakken en bewerkte levensmiddelen om smaak, textuur en aantrekkelijkheid te verhogen en stabiliteit te verbeteren.l

Waar zit het allemaal in?

Trehalose tref je aan in talloze voedingsmiddelen: koolzuurhoudende- en niet-koolzuurhoudende (fris)dranken, snoep, popcorn, jam en gelei, zuivelproducten, verwerkt fruit en groente, vruchtensappen en groentesappen, dieetproducten, droge producten, bevroren desserts, bakkerijproducten, vleesproducten en vleeswaren, pastasaus,
sladressings, chips, uienpoeder, cheddar kaas, kippensoep, e.d.
De zoetstof werd in 2000 in de VS en in 2001 in de EU veilig bevonden voor gebruik in levensmiddelen. Het heeft geen E-nummer maar is toegelaten als z.g. novel food.
Dat laatste is lastig, want zo is het nauwelijks te herkennen op het etiket. Mogelijk wordt het gewoon benoemd als suiker in de ingrediëntenlijst. Ik heb het nooit als zodanig op een etiket zien staan

Veiligheid van chemische stoffen is momentopname

Ed Kuijper, hoofd van het laboratorium Experimentele Bacteriologie in het LUMC, zegt op Foodlog dat belangrijke veranderingen in de voedingsindustrie wellicht kunnen leiden tot de opkomst en verspreiding van micro-organismen die diarree kunnen veroorzaken zonder besmetting van het voedsel zelf.
De bekende Amsterdamse hoogleraar en voedingsexpert Jaap Seidell  trekt de discussie breder. “Een veilig bevonden veel gebruikte zoetstof blijkt uitermate schadelijk. Veiligheid van chemische stoffen kan maar een beperkte momentopname zijn. E-nummers*: er in als het moet er uit als het kan.”

E-Nummer-Check

* Ben ik het volkomen mee eens. Daarom geven wij de E-Nummer-Check uit: een compacte lijst met de Oké-nummers. Niet op de lijst? Dan liever niet gebruiken.

Alf Knutzen, orthomoleculair voedingsdeskundige