Hanneke Tinor-Centi in gesprek met Terry van Driel…

Foto: Hanneke Tinor-Centi

Terry van Driel is kinderboekenauteur. Onder de naam ‘Op Weg’ introduceert Van Driel een christelijke kinderboekenserie waarin de auteur kinderen meeneemt op een unieke (her)ontdekkingsreis.

Op weg met Jozef en Maria

Op 1 november 2017 verscheen het eerste boekje uit deze bijzondere serie onder de titel ‘Op weg met Jozef en Maria‘ en dat vond ik een uitstekend moment om het gesprek aan te gaan met deze auteur over de bijzondere weg die hij bewandelt.

Welke rol speelt het geloof in Terry van Driel zijn eigen leven?

Mijn eerste vraag aan Terry van Driel is haast een open deur. Aangezien het geloof een belangrijke rol speelt in zijn boeken, wil ik graag van hem weten welke rol dat in zijn eigen leven speelt. Terry antwoordt:
“Jezus is heel belangrijk voor me. De liefde en de rust die ik diep van binnen door hem ervaar zijn buitengewoon mooi. God is een persoon voor mij en geen religie. Dat wil overigens niet zeggen dat ik altijd ontspannen door het leven ga. Ik vergeet ook wel eens een moment te nemen om even stil te staan om tot rust te komen en zijn liefde voor mij te voelen. Ik kan dus zelf ook nog veel leren van mijn eigen boeken.”

Welke boodschap wil je uitdragen met je boeken?

Ik vraag Terry van Driel welke boodschap hij wil uitdragen met zijn boeken. Ik verwacht een redelijk standaard antwoord. Terry verrast mij. “Ik wil met de ‘Op Weg’ serie terug gaan naar de essentie. Vanuit de grondtekst en eeuwenoude pictogrammen (nieuwe) inzichten bieden. Kinderen laten kennismaken met Jezus. Ontdaan van alle toegevoegde ingrediënten. Terug naar zijn liefde, zijn rust en zijn vriendschap. Niet als een religie maar als persoon, waarmee je een innige relatie kan hebben. Ik wil een boekenserie brengen die alle toegevoegde ingrediënten weghaalt zodat je de essentie overhoudt.
De pure liefde van God, van Jezus. Elk boekje uit de serie heeft een thema met daarbij een bijbehorend symbool en kleur dat in het boekje en op de bijbehorende website (https://opwegserie.nl ) regelmatig terugkeert. Aan het einde van de vier boekjes hebben de kinderen kennis gemaakt met vier kenmerken die een basis vormen om zelf hun eigen weg met en naar Jezus te bewandelen.”

Geef eens een voorbeeld?

Aangezien dit onbekend terrein voor mij is, maar het mij wel bijzonder intrigeert, vraag ik Terry mij een voorbeeld te geven en hij vertelt dat het eerste boekje –‘Op weg met Jozef en Maria’- brood als thema kent; Jezus is je brood. In het tweede boekje -‘Op weg met David’- zullen dat de herder en de koning zijn. Het thema is Jezus als liefhebbende koning. Ik moedig Terry aan om verder te gaan, maar hij zegt met een lach: “De thema’s van het derde en vierde boekje verklap ik je nog niet.”

Vertel eens iets meer over je laatste boek?

Begin november verscheen het eerste deel van Terry’s kinderboekenserie onder de titel ‘Op weg met Jozef en Maria‘. Ik vraag Terry iets méér te vertellen over dit boek. Hij begint zijn antwoord met een heel aardige metafoor: “Je kunt aan brood zo veel ingrediënten toevoegen dat je niet eens meer proeft hoe heerlijk het brood zelf is; je herkent het niet meer als zodanig. Brood is ook het thema van ons eerste boekje ‘Op weg met Jozef en Maria’. In dit verhaal gaan we met Jozef en Maria op weg naar Bethlehem om daar kindje Jezus geboren te zien worden. In de loop der tijd zijn er aan dat verhaal zoveel ingrediënten toegevoegd dat het nauwelijks nog herkenbaar is. Het verschilt te wezenlijk van het verhaal zoals dat in de Bijbel staat. Wist je bijvoorbeeld dat de stal, de herbergier, de os en de ezel niet in het oorspronkelijke verhaal voorkomen?”

Het schokt mij haast; ik wist dat dus niet!

Enfin, terug naar Terry.

Hoe ben je tot het schrijven geraakt?

Ik vraag hem hoe hij tot het schrijven is geraakt en Terry van Driel vertelt mij dat er op enig moment een kerstliedje in zijn hoofd rondzong. “Midden in de winternacht ging de hemel open…..”. Een liedje dat vertelt over de geboorte van Jezus midden in de winter. Ik bedacht me toen dat het onlogisch was dat een herder midden in de winter met zijn dieren buiten vertoefde. Ook had ik al diverse artikelen en boeken gelezen die een ander geboorteverhaal vertelde. Het werkelijke verhaal over de geboorte van Jezus is, met het kerstverhaal zoals het grote publiek dat kent, flink geweld aan gedaan en ik vroeg mij af waarom er niemand het verhaal vertelt over hoe het in de Bijbel staat? Ik besloot het zelf te gaan doen en daarmee was de Op Weg serie geboren.”

Gemakkelijker gezegd dan gedaan; daar kwam Terry wel achter. Hij moest veel leren. Leren schrijven specifiek voor kinderen bijvoorbeeld en daarnaast heeft hij veel onderzoek gedaan.

Nu, inmiddels zeven jaar later, is het eerste boek gepresenteerd en dat maakt Terry tot een gelukkig man!

Wat houdt het ondersteunende materiaal in?

Wat mij overigens opviel was dat het niet alléén boeken zijn. Het is een uniek totaalpakket met kleurplaten, spelletjes en educatief- en muzikaal ondersteunend materiaal. De kleurplaten en spelletjes begrijp ik, maar wat houdt het ondersteunende materiaal in? Ik vraag het Terry.

“Het ondersteunend materiaal is volop in ontwikkeling. Samen met leerkrachten uit het basisonderwijs werk ik aan lesmateriaal voor scholen. Met lesbundels op thema, liedjes op kindermaat, bladmuziek en meer. Ideeën voor een fysiek memory spel, een kwartetspel of bordspel, zijn er ook al. De opname voor de cd met kinderliedjes staat voor 2018 op de planning.”

Schrijf je vanuit een vooraf bedacht kader of anders?

Wanneer ik Terry van Driel vraag hoe hij schrijft –vanuit een vooraf bedacht kader of anders- vertelt hij dat het zowel een voor- als een nadeel is dat de verhalen al bestaan en hij deze verhalen dus in feite wil terugbrengen naar de essentie zodat ze ook voor kinderen te begrijpen zijn. Bovendien wil hij zo dicht mogelijk bij de waarheid blijven; het verhaal zo puur mogelijk weergeven.

Terry, vertel eens over jezelf?

Tenslotte vraag ik Terry naar Terry. Hij snapt me en vertelt dat hij op zijn 23e zijn ouderlijk huis en Nederland heeft verlaten en naar Brugge is verhuisd. Feitelijk zonder te weten wat hem daar te wachten stond, maar simpelweg zijn gevoel volgend omdat dat hem vertelde dat hij deze weg moest gaan. Al snel raakte hij echter steeds vermoeider en kreeg problemen met zijn concentratie. Terry kon niet meer werken en het ging steeds verder bergafwaarts met hem; zowel fysiek als mentaal. De zeven magere jaren….ja, deze periode duurde zeven jaar. Dankzij het schrijven, de muziek etc. zag Terry kans uit zijn dal te klimmen en is hij daar waar hij nu is…

Interviewer: Hanneke Tinor-Centi

Koop bij bol.com