FloFlo voor Burkina Faso door Zuidermeer

De Stichting Vrienden van Safane in Burkina Faso is een kleine stichting in Zuidermeer. Zij willen meehelpen aan de zelfredzaamheid van Afrika door de FloFlo. Eens per jaar weten ze € 2000 op te halen met een rommelmarkt.

Dit jaar is alweer de 5e keer dat deze stichting een rommelmarkt organiseert voor een financieel project in het Westafrikaanse land Burkina Faso.

De stichting bestaat uit Aukje en Agnes Clevers, Lida en Karsten. Lida is getrouwd met een man uit Burkina Faso. De rommelmarkt is nog echt een rommelmarkt, er zijn nog steeds leuke hebbedingetjes te vinden voor € 0,50 en € 1,– Dit is in tegenstelling tot de evenementen die zich ook rommelmarkten noemen, maar in feite al veel commerciëler zijn.

FloFlo uitvinder Floris de Vos

FloFlo
Uitvinder FloFlo Floris de Vos.

De FloFlo is uitgevonden door de Zeeuwse ingenieur Floris de Vos. Hij wil zijn kennis gebruiken om daar mensen mee te helpen bij hun basisbehoeften. De uitvinder is bijna nooit thuis en woont in een klein huisje in het Zeeuwse land.

Zijn uitvinding is de FloFlo, een stuk gereedschap waar je gemakkelijker mee door de harde steenachtige bodem van West-Afrika heen kunt komen. Wat nodig is om aan water te kunnen komen. Het is een heel ingenieus systeem, eigenlijk het beruchte ´Ei van Columbus´.

Floris de Vos: ‘We zouden het waterprobleem in Afrika binnen een paar maanden kunnen oplossen’

Waterputten slaan met draagbare FloFlo grondboor

Met 1 FloFlo is het mogelijk om wel 20 waterputten te kunnen slaan. Daarna moet er nog een waterput gebouwd worden. Een boor kan met meerdere slagen zo wel tot 80 meter FloFlo - Boren naar water met draagbaar bouwpakketdiep komen, zelfs door rotsachtige boden. Een boor van een FloFlo is na 20 geslagen waterputten versleten. Een FloFlo kost € 3000,– Met 1 exemplaar voorziet de lokale bevolking niet alleen in zijn eigen waterbehoefte er bloeit zelfs een hele nieuwe bedrijfstak op.

Deze brengt de waterpompen vervolgens naar naburige dorpen. En omdat er nu door de mensen zelf naar behoefte geboord kan worden is er niet net precies genoeg water om te overleven. Er komt voldoende water beschikbaar om ook de gewassen te verbouwen en veeteelt mogelijk te maken.

Eerste FloFlo in Zuidermeer al aangekocht

FloFlo
De initiatiefnemers laten vol trots ¨hun¨ FloFlo zien.

De eerste FloFlo staat al op het erf van de boerderij in Zuidermeer. Nu moet de stichting nog het geld bij elkaar zien te krijgen voor een eerste waterput. Zodra dat ook is geregeld gaan de initiatiefnemers zelf de FloFlo naar Burkina Faso brengen.

Floris de Vos weet precies hoe ter plekke de hazen lopen. Alles moet daar via de lokale burgemeesters gespeeld worden. Speel je het anders dan blijft het geld bij de verkeerde mensen hangen en komt het niet terecht bij de bevolking zelf. Het hele project is helemaal op het zelfredzaam maken van de plaatselijke bevolking gericht.

Wanneer het moment van de reis daar is komt er een speciale blog van de Stichting Vrienden van Safane in de lucht en houden ze zelf de achterblijvers van alles op de hoogte. In dat geval zal ook www.Koggenland.nieuws.nl hun blog blijven volgen en daaruit gaan berichten.