Rijden onder invloed

Foto: Politie
De politie wil dat voorkomen en is altijd scherp op het gedrag van weggebruikers. Zo ook in de nacht van donderdag op vrijdag. Dit leidde tot de volgende aanhoudingen in Alkmaar en Medemblik.Allkmaar – Een 58-jarige autobestuurder uit Heerhugowaard is in de nacht van donderdag op vrijdag tweemaal aangehouden op de Helderseweg. Hij had ruimschoots de toegestane hoeveelheid alcohol in het verkeer overschreden.

Rond 02:45 uur werd de man voor de eerste keer staande gehouden vanwege opmerkelijk rijgedrag. Bij een blaastest blies de man 1150 Ugl, dat is ruim vijf keer zoveel als wettelijk is toegestaan. De bestuurder is meegenomen naar het bureau, waar zijn rijbewijs is ingenomen en hem een rijverbod is opgelegd. Nadat de man was heengezonden, werd hij opnieuw gesignaleerd aan de Helderseweg. Agenten zagen de man instappen en wegrijden en wisten hem direct staande te houden. De man is wederom meegenomen naar het bureau. Zijn auto is in beslag genomen.

Medemblik – Een 68-jarige man uit Medemblik is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 01.00 uur aangehouden op de Oostersingel. De man reed op zijn bromfiets onder invloed van alcohol. Bij een blaastest blies de man 730 Ugl, terwijl de wettelijke hoeveelheid is vastgesteld op 220 Ugl. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Wat is nu eigenlijk toegestaan rondom alcohol in het verkeer en wat absoluut niet? Hieronder de belangrijkste regels op een rij.

Mag ik rijden onder invloed van alcohol?

Absoluut niet. Het is verboden aan het verkeer deel te nemen als u meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Of u mee moet naar het politiebureau en een boete krijgt hangt af van enkele factoren:

Alcoholgehalte bestuurders
Het alcoholgehalte in uw adem mag niet hoger zijn dan 220 Ugl (= microgram per liter). Dit alcoholgehalte geldt ook als u aan het verkeer deelneemt met een bromfiets, snorfiets, fiets of als u vaart.

Alcohollimiet beginnende bestuurders
De eerste vijf jaar na ontvangst van uw rijbewijs bent u een ‘beginnende bestuurder’. Dan geldt voor u een alcohollimiet van 88 Ugl. Dit alcohollimiet geldt ook voor bromfietsers en snorfietsers. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan bent u een ‘beginnende bestuurder’ de eerstvolgende zeven jaar nadat u uw rijbewijs hebt ontvangen. Vanaf 18 jaar geldt een termijn van 5 jaar voor een ‘beginnende bestuurder’.

Ademtest alcohol
De politie controleert met een ademtest of u onder invloed bent van alcohol. Hieraan moet u meewerken. Deze test geeft aan of u meer hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan. De uitslag van deze test bepaalt of u mee moet naar het politiebureau voor nader onderzoek. Bij dit onderzoek meet de politie met speciale apparatuur hoeveel alcohol u precies hebt gedronken.

Boete voor rijden onder invloed
Rijdt u onder invloed van alcohol? Dan krijgt u een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van uw rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Bent u betrokken bij een ongeluk? Dan wordt u sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle. Dit is ook om de eventuele schuldvraag vast te stellen. Blijkt u dan onder invloed te zijn? Dan kan uw verzekeringsmaatschappij de kosten van het ongeluk bij u terugvorderen.

Wilt u meer weten over alcohol in het verkeer, bijvoorbeeld waarom het wettelijk toegestane maximum is vastgesteld op 220 Ugl? Kijk dan op https://www.politie.nl/themas/alcohol.html

2015161915/2015161973/2015161912